Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Cesta do duše umučené sektářky vede přes vězení pro mladistvé

Recenze: Cesta do duše umučené sektářky putuje přes vězení pro mladistvé.
Recenze: Cesta do duše umučené sektářky putuje přes vězení pro mladistvé.  (Autor: nakladatelství Host)
Autor: Dagmar Čechová - 
26. května 2017
11:55

Její domov lehl popelem, Prorok, který vedl keviniány, je mrtev a ona putuje do vězení. Kniha přináší působivý příběh sedmnáctileté dívky, která strávila většinu života v područí patriarchální sekty, která jí kromě svobody sebrala za její neposlušnost i ruce!

Když se s Minnow setkáváme, sedí v mrazivé noci vedle brutálně zbitého mladíka. Mladíka, kterého sama proměnila v krvavou kaši. Když dorazí policie, neví, co si mají s dívkou počít. Minnow totiž nemá ruce, na které by jí nasadili pouta. 

Od tohoto okamžiku se odvíjí strhující vyprávění, které proplétá minulost se současností. Minnow putuje do vězení, kde postupně vypráví svůj životní příběh. Jako malá se dostala do sekty zvané keviniáni. Jejich vůdce, kterému říkali jen Prorok, nad nimi držel tvrdou ruku. Jenže Minnow nebyla hodná ovečka. Když se vzepřela, její vlastní otec jí usekl obě ruce. Přesto se jí podařilo osvobodit se, i když ne na dlouho...nebo ano?

Posvátné lži Minnow Blyové je kniha, která spojuje motivy, jako je víra, morálka, vědění a svoboda. Ačkoliv mohou působit až příliš vážně, autorka si s nimi poradila vskutku mistrně. Tenhle příběh vás zasáhne hluboko v srdci.

Téma sekty a vymanění z ní dodává příběhu populární rozměr, tvoří ovšem základní kámen celého příběhu, který rozhodně není nikterak úsměvný. Nejsou to ale jen nechutné detaily či děsivá moc manipulace, o kterých vypráví mnoho podobných knih. Posvátné lži pokládají otázky, které mají na člověka mnohem drtivější dopad.

Tato kniha je skutečně povedeným moderním psychologických thrillerem – a ačkoliv je primárně určený pro mladistvé čtenáře, rozhodně stojí za to ji přečíst, i pokud jste již dávno dospělí. Stephanie Oaksová vytvořila čtivý příběh plný napětí, kterému na absolutní dokonalosti ubírá lehce patetický konec.


Stephanie Oaksová

Posvátné lži Minnow Blyové

nakladatelství Host, 2017

367 stran

Hodnocení: 95 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi