Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět zná 7 tváří obětí teroru: Umíraly děti i matky. Mezi mrtvými jsou Poláci

Autor: bru/ČTK - 
24. května 2017
08:39

Po pondělním teroristickém útoku v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru je už známa totožnost sedmi obětí. Jsou mezi nimi i dívky ve věku osm, patnáct a osmnáct let. Celkem při útoku zahynulo 22 lidí včetně pachatele. Policie potvrdila, že zranění utrpělo 120 lidí, 59 z nich muselo být převezeno do nemocnice.

Nejmladší obětí je osmiletá Saffie Roussosová, jejíž fotografie se jako symbol masakru objevila na titulní stránce dnešního vydání řady britských novin. Americká zpěvačka Ariana Grandeová, jejíž koncert se stal terčem útoku, je oblíbená zvláště u dětí a dospívajících.

Mezi potvrzenými oběťmi jsou také patnáctiletá Olivia Campbellová. Její fotografie, kterou zveřejnila její matka ve snaze najít po atentátu svou dceru, byla od úterního rána hojně sdílena na sociálních sítích. Obětí útoku se stala také osmnáctiletá Georgina Callanderová, osmadvacetiletý John Atkinson a dvaatřicetiletá Kelly Brewsterová.

Video  Svědkyně útoku v Manchestru: „Ne, to se přece neděje lidem, jako jsme my“  - Reuters
Video se připravuje ...

Umíraly i matky, které čekaly na své děti

Při atentátu zahynuly také Alison Howeová a Lise Leesová, které ve vstupní hale manchesterské arény, kde k sebevražednému útoku došlo, čekaly na příchod svých patnáctiletých dcer z koncertu.

Podle záchranářů bylo mezi 59 zraněnými, kteří museli být odvezeni do nemocnice, asi dvanáct dětí mladších šestnácti let. Dalších šest desítek lidí ošetřili záchranáři na místě tragédie, uvedl místní list Manchester Evening News.

Mezi oběťmi jsou i Poláci

Ve středu ráno uvedlo polské ministerstvo zahraničí, že v Manchesteru zemřeli nejméně dva Poláci a jeden utrpěl zranění. 

Tělo pravděpodobného pachatele, 22letého Brita libyjského původů Salmana Abediho, zatím podle zpravodajského serveru BBC ještě oficiálně identifikované nebylo.

Video  Smrt v Manchesteru: Útočník zabíjel hřebíkovou bombou  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Útok na jednu z největších hal v Evropě

Manchesterská aréna je jednou z největších víceúčelových hal v Evropě. Na koncert popové zpěvačky Grandeové se v pondělí přišlo podívat kolem 21.000 lidí, z velké části dětí a mladistvých.

Manchesterská policie v noci na dnešek znovu vyzvala obyvatele severoanglického města ke zvýšené ostražitosti. Hlásit by měli na protiteroristickou linku veškeré podezřelé dění, uvedl zástupce místní policie Ian Pilling. Úřady zatím netuší, zda pravděpodobný pachatel Abedi jednal sám, nebo zda byl součástí širší teroristické sítě.

arne100 ( 24. května 2017 13:54 )

Jen tak dál.Britanie si to zavinila sama.Místo aby je ze státu vyrazila tal je přijmula a ještě jim vyplácí penzi.Pokud se podělanci z Bruselu nevzpamatují a tu muslimskou havěť nevyšlou zpět kam patří tak ať se nediví.Ono to do Čech příjde také a jsem zvědav co bude Chovanec zase krákorat podrazák

agfor ( 24. května 2017 11:43 )

Toto je jeden z mála případů, ze kterých by si Evropa měla vzít příklad z Adolfa - když někdo něco podnikl proti říši, nechal popravit celou rodinu.

provokaterka ( 24. května 2017 11:43 )

Dětičkám politiků se nic nestalo,tak se pojede dál,věřím,že neziskovky vyhlíží u Libyjských břehů další várku do Evropy.

zdenekk- ( 24. května 2017 10:24 )

Nic se proti tomu nedělá tak co se rozčilovat? Muslimský odpad má dost času i prostředků aby vyhladil Evropu krera se nehodlá bránit, musí se smát na celé kolo jak jsou Evropan tupouni

Zobrazit celou diskusi