Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slivovice na dovolené nestačí, ví lékař. Hrozí vám komáři, žloutenka i průjem

Autor: ula - 
26. května 2017
18:40

Češi se letos chystají na dovolenou hlavně do Chorvatska, ale mezi tradiční destinace už patří Itálie, Řecko, Španělsko a Bulharsko. Uvádí to Asociace cestovních kanceláří a agentur, podle níž vzrostl zájem o Egypt a Tunisko. A Češi míří i do Spojených arabských emirátů. Jenže za hranicemi na nás čeká celá řada zdravotních rizik, o kterých mnohdy nemáme ani ponětí. Jaké to jsou a jak se proti nim můžeme bránit, uvedl ve Studiu Blesk epidemiolog Rastislav Maďar.

„Podél pobřeží Středozemního moře, přes jižní Itálii po Francii, Řecko až na pobřeží Černého moře v Bulharsku můžete potkat komára tygrovaného, velmi agresivního komára, který přenáší horečku zika, horečku dengue, navíc není aktivní jen přes noc, takže je důležité chránit se repelentem,“ řekl ve Studiu Blesk epidemiolog Maďar.

V jiných oblastech nám hrozí infekce žloutenky nebo i klíšťová encefalitida, nebezpečná jsou i různá průjmová onemocnění.

„S dezinfekčním účinkem slivovice nepočítejte“

Mnoho dovolenkářů si bere na cestu slivovici či jiný alkohol v domnění, že jim pomůže při zažívacích obtížích. Skutečnosti je ale jiná.

„Co se týče slivovice, tak nemůžete počítat s dezinfekčním účinkem. Ne, že bych si to já sám na cesty nebral, ale je to spíš jen pro vnitřní pocit bezpečnosti,“ uvedl lékař.

Kde všude se můžete nakazit a jak se lze proti tomu bránit? Proč vlastně slivovice nepomáhá? Podívejte se na rozhovor:

Epidemiolog Rastislav Maďar procestoval řadu zemí, kde nafotil odstrašující fotografie. Tohle všechno na vás může číhat na dovolené:


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi