Je čas využít sílu přírody: Podívejte se na nejlepší recepty z bezinek!
-
Začíná kvést bezinka! Květy bezinek obsahují nespočet vitamínů a mají široké využití, proto byste je neměli prošvihnout. Podívejte se na nejlepší recepty z bezinek!
- 1.
Med z černého bezu
Budete potřebovat: 30 květů černého bezu, ¾ l vody, 1 citron (s kůrou), 1 ½ kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru
Postup: Květy bezu povaříme asi 10 minut s citronem a poté necháme vylouhovat 24 hodin. Výluh scedíme, přidáme oba druhy cukru a vaříme do zhoustnutí. Pak naplníme do čistých sklenic a uskladníme v temnu. Užíváme proti nachlazení.
- 2.
Sirup z černého bezu
Budete potřebovat: 40 květů černého bezu, 6 l převařené vychladlé vody, 4 ½ kg cukru, 40 g kyseliny citronové, 1 balíček kyseliny sorbové
Postup: Květy opláchneme, pak namočíme do vody, kde je necháme 24 hodin. Pak scedíme a do výluhu přidáme cukr, kyselinu citronovou a sorbovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Roztok nalijeme do lahví vymytých horkou vodou a uložíme v chladu.
- 3.
Smažené bezové květy
Budete potřebovat: 3 vejce, 12 květů černého bezu, 200 ml bílého vína, špetku soli, hladkou mouku, olej, med
Postup: Rozšleháme víno s vejci, přidáme sůl a přisypáváme mouku, aby se vytvořilo těsto husté asi jako na palačinky. Místo vína je možné použít i mléko. V těstě pak obalíme omyté a osušené květy černého bezu a smažíme je na rozpáleném oleji dozlatova. Smažené květy pak pokapeme rozpuštěným medem.
- 4.
Bezinkové víno
Budete potřebovat: 1 ¼ l bezinek, 4 l vody, 1 ½ kg cukru, vinné kvasinky
Postup: Bezinky opláchněte a dejte do hrnce. Zalijte 4 litry vody a 20 minut povařte. Po vychladnutí bezinky vymačkejte a do získané šťávy přidejte cukr. Pak nechte přejít varem. Když je šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky a nechte v demižonu s kvasnou zátkou vykvasit. Pak víno stočte do lahví.