Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anna (18) je zase na drogách. Zabíjejí desítky Čechů ročně, „frčí“ pervitin

  • Autor: bud - 
    24. 5. 2017
    06:08

    V Česku žije bezmála 47 tisíc závislých narkomanů, z toho 34 tisíc jich užívá pervitin. Anna (18) s drogami chtěla přestat, ale souboj prozatím prohrála. Každý rok kvůli nim zemře několik desítek lidí, z toho asi čtvrtina spáchá po požití látky sebevraždu. Drogy berou i děti mladší 15 let. Populární je hlavně marihuana, podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti ji vyzkoušelo 30 procent lidí ve věku 15 až 64 let. Podívejte se na velký přehled drogové situace u nás.

  • 1.Desítky tisíc závislých

    Zatím nejčerstvější statistiky o drogách ukazují, že v roce 2015 bylo v Česku 46 900 problematických narkomanů závislých na tvrdých drogách. Nejčastěji užívali pervitin (34 200 lidí), buprenorfin (7100 lidí) a heroin (4500). Celkem 44 tisíc z nich užívalo drogy injekčně. Pokud se zahrnou i další návykové látky, jako jsou třeba alkohol nebo tabák, dá se hovořit o bezmála 110 tisícovkách Čechů, kteří mají vážný problém.

     

    Podle čísel Národního monitorovacího střediska pro drogy pije 15 procent šestnáctiletých každý týden pivo a přibližně stejný počet jich kouří cigarety nebo jiný tabák.


    Každý den se v Česku opije 600 tisíc lidí, říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil:

    Video  Sklenička „na zdraví?“ V Česku se opíjí denně 600 tisíc lidí, říká Vobořil  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Praha jako bašta narkomanů

    Nejvíce narkomanů je podle statistik v Praze (15 tisíc lidí), dále pak v Ústeckém kraji (6000) a Moravskoslezském kraji (4700). Naopak nejméně jich je v kraji Pardubickém (400). Při přepočtu na obyvatele opět „vede“ Praha, následuje Ústecký a Liberecký kraj.

     

    Počty narkomanů: první sloupec ukazuje celkový počet, druhý pak počet narkomanů na 100 obyvatel

    Výskyt narkomanů v Česku Výskyt narkomanů v Česku | Národní monitorovací středisko pro drogy a závislost

  • 3.Fetují i malé děti

    Blesk.cz před časem upozornil na příběh mladé Anny, která užívá drogy od svých 12 let. Začala s marihuanou, částečně i kvůli rozvodu rodičů a problémům v rodině. Postupně přešla i na tvrdé drogy a do dneška se závislosti nezbavila. Na dávky pervitinu si vydělávala i prostitucí.


    „Já jsem si vždycky šlehala, tak se mi na tom nejvíc líbil ten nájezd a pak přišel ten dojezd, tak jsem si musela dát zase, protože pak přišly schízy, a tak jsem si musela víc šlehat a zvyšovala jsem dávky,“ řekla v rozhovoru Anna. Najednou si byla schopná dát i půlgramovou dávku. „Měla jsem rozpíchaný ruce, žíly všude, a pak jsem už si neměla kam dávat a měla jsem nervy, a v tu dobu jsem začala přemýšlet, že s tím seknu,“ vzpomínala. Psychické problémy, život na ulici a vše s ním spojené Annu dohnaly až k myšlenkám na sebevraždu.


    Podívejte se na celý rozhovor s Annou:

    Video  Zpověď dívky (18): Po rozvodu rodičů přišel pád, chtěla jsem se ufetovat  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

    Ještě loni v listopadu byla odhodlaná, že s drogami skončí. Nastoupila na akutní detoxikační léčbu v dětském odvykacím centru. Poté měla pokračovat do léčebny a vše vypadalo nadějně. Nakonec je ale zpátky u drog. „Opět se obklopila lidmi, kteří ji stáhli zpátky. Někdy to takto smutně končí,“ řekl pro Blesk.cz člověk, který se ji loni snažil vrátit do života.

     

    Podobných dětí jsou v Česku tisíce. Podle expertů je problémem především vysoká tolerance společnosti k lehkým drogám i velmi snadná dostupnost těch tvrdých, včetně třeba pervitinu.

  • 4.Oblíbená marihuana

    Nejrozšířenější drogou v Česku je konopí, které podle posledních údajů vyzkoušelo téměř 30 procent lidí ve věku 15 až 64 let. Ve skupině od 15 do 16 let má zkušenost s konopím dokonce 42 procent Čechů. V roce 2015 bylo v Česku odhaleno 220 nelegálních pěstíren konopí.

     

    Držení marihuany je v malém množství (podle soudů do 10 gramů) posuzováno jako přestupek, kde hrozí pokuta až 15 tisíc korun. V případě, že se jedná o množství větší, je to trestný čin.

     

    Nelegální pěstírna marihuany v Ústí nad Labem:

    Video  Policie objevila v Ústí obří pěstírnu marihuany: 6 zatčených  - Jana Ulrichová
    Video se připravuje ...

  • 5.Drogy a smrt

    Užívání drog s sebou nese i smrt. Ukazují to čísla za rok 2015, která zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). V tomto roce zemřelo kvůli drogám 104 lidí, z toho celkem 4 lidé mladší 19 let a 23 lidí starších 64 let. Ve 44 případech šlo o přímé předávkování, nejčastěji opiáty. Jde ale také o případy, kdy se lidé předávkovali psychotropními látkami v kombinaci a alkoholem.

     

    Celkem 26 lidí spáchalo pod vlivem drog sebevraždu, dalších 39 mělo nehodu. „V dlouhodobém horizontu je nejvyšší počet případů nepřímých úmrtí s nálezem nelegálních drog spojen s pervitinem a konopnými látkami,“ uvádí zpráva ÚZIS.

     

    V souvislosti s alkoholem bylo zaznamenáno celkem 815 úmrtí, z toho 133 lidí se upilo k smrti.

    Opilec řídil s 8 promilemi alkoholu. I takové případy se v Česku stávají:

    Video  OPILEC ŘÍDIL S 8 PROMILE ALKOHOLU  - Redakce Blesk.cz
    Video se připravuje ...

  • 6.Drogová prevence

    V roce 2015 zamířilo na protidrogovou politiku celkem 1,4 miliardy korun, což je o 200 milionů korun více než v roce 2014 a přibližně trojnásobek oproti rokům předchozím. Z toho na tzv. „harm reduction“, tedy minimalizaci poškození osob způsobených drogami, šlo 208 milionů a na přímou léčbu 125 milionů. Nejvíce peněz (přes 800 milionů korun) šlo na práci policistů spojenou s potíráním drogové kriminality.

    Policisté v autě nervózního řidiče našli kufr plný marihuany. Policisté v autě nervózního řidiče našli kufr plný marihuany. | PČR

dandova ( 25. května 2017 13:44 )

Správně, proč kuřáky zavírat do hospod, když můžou postávat všude venku.

ivoadler ( 24. května 2017 11:29 )

Takovéhle informace by se o Anně K. neměly šířit.

zednik ( 24. května 2017 08:53 )

Dobrá zpráva je, že už za týden nebudou nikde obtěžováni kouřem z obyčejné cigarety

mart33 ( 24. května 2017 08:10 )

marihuana je startovací droga, v Česku propagovaná mezi deckama oficiálními umělci za peníze z Čt. Ale rodiče to prostě nezajímá a považují to za "dané". Ovce.

moiaza ( 24. května 2017 08:02 )

Havel musel být při svém projevu z Melantrichu také pod drogami. Jinak by takové nesmysly z huby nevypustil. Ale jinak dobrá zráva. Jen ať ta banda feťáků vychcípá.

Zobrazit celou diskusi