Sebevražedný teroristický útok v Manchesteru v Anglii si vyžádal 22 obětí a bezmála 60 zraněných. K výbuchu hřebíkové bomby došlo 22. května 2017 v Manchester Areně bezprostředně po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande. K útoku ve Velké Británii se přihlásil Islámský stát (ISIS).

Brit libyjského původu Salman Abedi se odpálil ve víceúčelové hale Manchester Arena ve 22:35 britského letního času (23:35 SELČ) na konci koncertního vystoupení zpěvačky Ariany Grande v rámci jejího turné Dangerous Woman. Útok v Anglii odsoudili politické špičky v čele s britskou premiérkou Theresou May a královnou Alžbětou II. Teror odsoudili i český premiér Bohuslav Sobotka, kanadský předseda vlády Justin Trudeau či čínský prezident Si Ťin-pching, který zaslal kondolenci královně.

S pozůstalými po obětech výbuchu bomby na koncertě v Manchester Areně soucítili kolegové a kolegyně Ariany Grande v čele s Katy Perry, Ellie Goulding, Taylor Swift, Brie Larson či Harrym Stylesem. Místo exploze zachvátila panika, mezi oběťmi byli převážně náctiletí a děti.

Útok v Manchesteru: Aktuální info ONLINE ZDE

První identifikovanou obětí výbuchu byla osmnáctiletá studentka Georgina Callander. Ariana Grande byla její oblíbená zpěvačka a velký vzor. Dokonce se s ní před dvěma lety setkala i osobně a na památku si odnesla společnou fotografii. Georgina zemřela v nemocnici na následky zranění.

Za druhou potvrzenou oběť výbuchu hřebíkové bomby v Manchesteru byla označena osmiletá žačka prvního stupně základní školy Saffie Rose Russos. „Zpráva o její smrti pro nás znamená strašný šok a rád bych vyjádřil nejhlubší soustrast její rodině,“ řekl ředitel školy Chris Upton.

Útok v Manchesteru: Přímé svědectví Češky

Přímé svědectví o útoku v Manchester Areně přinesla Češka Nikola Trochtová. Jednadvacetiletá fanynka byla v davu lidí, který stihl před explozí prchnout do bezpečí. „Bezpečnostní prohlídka v aréně nebyla žádná, spíš nulová. Jediné, co je zajímalo, abychom spolu neměli vlastní vodu, do tašek se nám ani nepodívali,“ řekla Nikola Radiožurnálu.

Policie den po teroristickém útoku v Manchester Areně zatýkala na dvou místech v anglickém Manchesteru. Na jednom místě provedla kontrolovanou explozi blíže neidentifikované výbušniny. Podle BBC to oznámila policejní mluvčí.

Vše o teroru v Manchesteru čtěte ZDE

Vše o teroristických útocích v Evropě ZDE

Další články o útoku v Manchester Areně: