Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bomba Manchesterem neotřásla poprvé. Při Euru ´96 ale lidé stačili utéct

Autor: val - 
23. května 2017
13:49

Třiadvacátý květen 2017 není prvním dnem poválečného období, kdy Manchesterem otřásly výbuchy. Jednalo se o mnohem silnější otřesy. V roce 1992, ani 1996 při nich ale naštěstí neumírali žádní lidé, třebaže v druhém případě se jednalo o „rekordně“ silnou nálož.

15. června 1996 se v Manchesteru schylovalo k zápasu Rusko vs. Německo fotbalového Eura, v kterém čeští reprezentanti po excelentních výkonech brali stříbrné medaile. Šampionát ale právě v tento den poznamenal výbuch v centru města, který byl později vyhodnocen jako nejsilnější v poválečných dějinách Velké Británie.

Výbuch v Manchesteru v roce 1996 Výbuch v Manchesteru v roce 1996 | Profimedia

Fotogalerie Teror na koncertu v Manchesteru 48 fotografií

Na svědomí ho měla separatistická Irská republikánská armáda (IRA). Dva muži zaparkovali v centru města dodávku Ford s náloží a odešli. Opodál je vyzvedl komplic. Pachatelé ale hodinu předem oznámili, že se chystají nálož odpálit, a tak se podařilo z místa evakuovat na 80 tisíc lidí.

Pyrotechnici nedokázali bombu zneškodnit, a ta zničila třetinu městského centra. 200 lidí utrpělo zranění, nikdo ale nezemřel. Škody dosáhly 700 milionů liber (dnes cca 21,6 miliardy korun).

Další bomby v roce 1992

Pachatele se tehdy nepodařilo dopadnout. Jako symbol rezistence se ale druhý den odehrálo plánované fotbalové utkání. Mnozí dnes bombovému útoku přičítají, že vtiskl tvář současnému Manchesteru.

Výbuch v Manchesteru v roce 1996 Výbuch v Manchesteru v roce 1996 | Profimedia

O něco menší výbuchy způsobily v Manchesteru dvě bomby v prosinci 1992. I za nimi stála IRA a ani tentokrát se jí naštěstí nepodařilo nikoho zabít. První bomba explodovala v autě v obchodní části města, druhá nedaleko manchesterské katedrály. Zraněno bylo 65 lidí.

23. května 2017 se po koncertu zpěvačky pro mladé odpálil sebevražedný útočník. Bomba plná hřebíků zabila 22 lidí a zranila dalších 50. Mezi nimi byla řada dětí a mladistvých.

Události kolem útoku sledujeme ONLINE ZDE 

Video  Smrt v Manchesteru: Útočník zabíjel hřebíkovou bombou.  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Vše o teroru v Manchesteru čtěte ZDE

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi