Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teror v Manchesteru: Islamisté oslavují, k útoku se ale zatím nikdo nepřihlásil

Autor: aba - 
23. května 2017
08:00

Kromě projevů smutku a soustrasti s pozůstalými po 19 obětech pondělního výbuchu v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru se na sociálních sítích objevily také příspěvky příznivců teroristické organizace Islámský stát (IS) vyjadřující radost nad činem, který britská policie vyšetřuje prozatím jako teroristický. O případném pachateli atentátu není zatím nic známo, k odpovědnosti za čin se nikdo nepřihlásil, informovala agentura Reuters.

Na účtech na sociálních sítích, které jsou spojovány s organizací Islámský stát, se objevily příspěvky, které oslavují zřejmě teroristický čin i takové, které vyzývají k páchání atentátů na dalších místech.

Fotogalerie Teror na koncertu v Manchesteru 48 fotografií

„Zdá se, že bomby britského letectva padající na děti v Mosulu a Rakce se právě vrátily do #Manchesteru,“ napsal uživatel registrovaný pod jménem Abdul Haqq. Británie je členem mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, která ze vzduchu útočí na cíle radikálů z IS v Sýrii a Iráku.

Uživatelé Twitteru spojovaní s radikální islamistickou scénou podle Reuters krátce po útoku začali zveřejňovat příspěvky, v nichž se vzájemně vybízeli k útokům na západní cíle coby „osamělí vlci“. Sdíleli také videa s výhrůžkami adresovanými Evropě a Spojeným státům. „Doufáme, že pachatel je jedním z vojáků chalífátu,“ napsal uživatel ve skupině napojené na IS na sociální síti Telegram. IS vyhlásil v roce 2014 na územích, která na Blízkém východě obsadil, samozvaný chalífát.

Pokud se potvrdí, že výbuch ve vstupní hale manchesterské multifunkční arény byl teroristickým útokem, byl by nejtragičtějším od útoků v londýnské městské dopravě v roce 2005. Čtyři britští muslimové tehdy zabili 52 lidí. V Manchesteru podle policie v noci na dnešek zahynulo 19 lidí a přes pět desítek utrpělo zranění.

Vše o teroru v Manchesteru čtěte ZDE

Zobrazit celou diskusi