Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové a Turci zrušili vzájemné sankce. Usmířili se po sestřelení ruského bombardéru

Autor: mah, ČTK - 
22. května 2017
17:45

Turecko s Ruskem podepsaly v pondělí prohlášení o vzájemném zrušení obchodních sankcí. Ty Rusko původně přijalo předloni v reakci na sestřelení svého bombardéru tureckými stíhačkami. Obnovu vztahů obou zemí vyjednával turecký prezident Erdogan se svým ruským protějškem už od loňského léta, kdy se Putinovi omluvil za smrt ruského pilota.

Pod prohlášení se podepsali místopředsedové vlád obou zemí Arkadij Dvorkovič a Mehmet Şimşek. Ceremonie v Istanbulu se zúčastnili také premiéři Dmitrij Medveděv a Binali Yildirim, uvedla agentura Interfax.

Žádné detaily nebyly dosud zveřejněny, ale podle agentury AFP se čeká, že dohoda by měla znovu povolit export tureckých rajčat do Ruska. Obchodní bariéry zdůvodňovalo Rusko ochranou vnitrostátního trhu se zeleninou před levnou tureckou produkcí.

Medveděv se v Istanbulu zúčastnil summitu Organizace zemí černomořské ekonomické spolupráce a na jeho okraji se setkal se svým tureckým protějškem i s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Právě Erdogan počátkem měsíce před schůzkou se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem vyzval Rusko, aby v zájmu definitivní normalizace vzájemných vztahů bezodkladně zrušilo zbývající obchodní sankce proti Turecku.

Jednoho z pilotů zastřelili povstalci

Moskva zavedla sankce v listopadu 2015 v reakci na incident, při němž turecké stíhačky sestřelily nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér Su-24. Bombardér, působící v rámci ruského uskupení v Sýrii, podle turecké verze událostí narušil turecký prostor, což ruská strana popřela. Po sestřelení stroje syrští povstalci podporovaní Tureckem zastřelili jednoho ze dvou pilotů a zabili dalšího ruského vojáka při operaci na záchranu druhého pilota.

Moskva a Ankara se znovu sblížily po Erdoganově omluvě za smrt ruského pilota loni v červnu a také po nezdařeném pokusu o převrat v Turecku loni v červenci.

Povstalcům u turecké hranice se následně podařilo sestřelit ruský vrtulník, který pátral po pilotech sestřeleného bombardéru:

Video  Povstalci sestřelili vrtulník, který pátral po pilotech ze stíhačky. Posádce se prý podařilo utéct.  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi