Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Igor (25) zemřel při výslechu, lidé zuří. Policejní aféra cloumá Polskem

Autor: mah, ČTK - 
22. května 2017
16:10

Polská policie řeší aféru ve svých řadách. Na veřejnost se dostal případ mladého muže, který zemřel násilnou smrtí v době výslechu. Skandál zatím stál místo šéfa vratislavského policejního sboru. Podle polského ministerstva vnitra šlo o selhání policistů ve Vratislavi. S tím ale nesouhlasí opoziční politici. Ti žádají zřízení parlamentní vyšetřovací komise a požadují odstoupení ministra vnitra.

Televize TVN přinesla minulý týden reportáž o smrti pětadvacetiletého Igora Stachowského. Mladíka zadrželi přesně před rokem policisté v centru Vratislavi, protože byl podle reportérů podobný jistému hledanému člověku. Stachowski byl podle všeho pod vlivem nespecifikované návykové látky a zadržení se bránil, policisté proto použili elektrický paralyzér.

V reportáži je mimo jiné vidět, jak bezmocný spoutaný mladík leží na zemi na toaletě policejní stanice a muži zákona na něj opět používají zmíněnou zbraň. Podle televize jej bili, ačkoli byl ve zjevně špatném fyzickém stavu.

Policejní šéfové se za smrt omluvili

Ministr vnitra Mariusz Blaszczak reagoval na reportáž odvoláním ředitele policie ve Vratislavi a jeho náměstka. O místo přišel i policista, který používal proti Stachowskému paralyzér. Vedení polské policie se za čin veřejně omluvilo.

Podle polské opozice však případ ukazuje na rostoucí používání nepřiměřené síly ze strany policistů, které vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) toleruje.

„Je to důkaz faktu, že polská prokuratura po čistkách provedených ministrem (spravedlnosti Zbigniewem) Ziobrem, po stranickém obsazení, po převzetí, jednoduše nefunguje,“ řekla poslankyně opoziční strany Moderní Kamila Gasiuková-Pihowiczová s odkazem na obsazení ministerstva spravedlnosti i generální prokuratury podle stranického klíče.

Zákonodárci nejsilnější opoziční formace Občanská platforma (PO) dali podnět ke vzniku zvláštní parlamentní komise, která má případ a možná další policejní provinění vyšetřit.

Vládní strana: Byl to ojedinělý incident

Politici PiS tvrdí, že šlo o ojedinělé pochybení policistů a že medializace případu vrhá špatné světlo na jinak kvalitně pracující policejní sbor.

PiS podle opozice dlouhodobě posiluje pravomoci policie a tajných služeb a snaží se dostat obyvatele pod přísnější kontrolu bezpečnostních složek. Parlament ovládaný konzervativci přijal loni mimo jiné zákony rozšiřující pravomoci tajných služeb ve sledování komunikace obyvatel a možnosti zadržování podezřelých.

lug70 ( 22. května 2017 17:12 )

Polská opozice, když sam vládla, tak protestující Poláky proti vládním snahám natahat do Polska migranty mlátila policie hlava, nehlava. Při protestech horníků v Jastrzebiu, kterým chtěla zkrouhnout všechny výhody dokonce na ně nasadila vodní děla a gumové projektily. Teď ti samí lidé a strany, které polští voliči poslali k šípku z opozicčních lavic moralizují a kritizují vládu, která je končně pronárodní a postavila se zlovůli EU.

asijo ( 22. května 2017 16:46 )

Pravděpodobně byl předávkovaný.

Zobrazit celou diskusi