Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pes utekl majiteli a zabil březí srnu. Myslivec: Zastřelit ho jen tak nemůžeme

Autor: Zuzana Zelenková - 
22. května 2017
15:28

Drama ve Zlivi v Jihočeském kraji skončilo smrtí. Pes tady uhnal a zakousl březí srnu. To vše se navíc odehrálo až na kraji města v obydlené čtvrti, kam vyplašenou srnku zahnal. Všechno vyfotila místní obyvatelka a začalo pátrání po nezodpovědném majiteli, kterému pes pláchnul.

K dramatu, které rozhýbalo zdejší myslivecký spolek, ale i veřejnost, došlo ve čtvrtek 18. května. Pes si v jihočeské Zlivi vzal na paškál březí srnu, která podle myslivců čekala dvojčata. Hnal ji z lesa až do obydlené čtvrti, kde ji skolil. Všechno viděla místní obyvatelka z balkonu svého domu. Ihned informovala myslivecký spolek i policii.

„Páníček měl psa na volno, ten ucítil srnu a běžel. U nás v okolí města to není jediný kus, děje se to opakovaně každý rok. Letos jde o první případ, kdy jsme identifikovali psa. Třeba minulý rok jsme našli 2 zakousnutá srnčata, ale nikdo nic neviděl a informace k tomu nebyla,“ řekl Pavel Šíma.

Ten působí ve zdejším mysliveckém spolku jako myslivecký hospodář a na incident upozornil na Facebooku. Díky sociálním sítím a velkému zájmu veřejnosti velmi rychle dohledal nezodpovědného majitele.

Myslivec: Chceme osvětu pro majitele psů

„Nechceme, aby pes byl kvůli tomu utracen nebo dáván do útulku a podobně. Chceme osvětu pro majitele psů. Zvlášť teď, když zvěř klade mladé. Lidé by měli psy vodit uvázané nebo chodit na místa, na kterých to nehrozí. Březí srnu totiž pes užene snadno,“ podotkl Šíma.

Dva pitbulové pokousali menšího psa i jeho majitele
Video  Dva pitbulové pokousali menšího psa i jeho majitele.  - Youtube
Video se připravuje ...

Sami myslivci se snaží o osvětu. Pro ledabylé páníčky je to ale stále málo. „My jako myslivci jsme chodili po naší honitbě a vyvěšovali propagační letáky, kde upozorňujeme na to, že porušují zákon, když nechávají psy puštěné, a že teď probíhá kladení mláďat. Informaci jsme dali i do místního rozhlasu a budeme se snažit o další osvětu. Dokonce se mi majitel tohoto psa posléze přiznal, že ceduli četl. Beztak měl psa na volno,“ vysvětlil Šíma. „Majiteli pes utekl, ani nevěděl, že srnu přihnal z lesa až na silnici, kde ji zakousnul,“ dodal.  

Na Facebooku se kolem případu zakousnuté březí srny strhla velká debata. Někteří lidé vinili páníčka, jiní tvrdili, že měl někdo zasáhnout a útočícího psa zastřelit. Ale ani to není tak snadné. „Tohle právo má jen myslivecký hospodář a myslivecká stráž. Pes nesmí být „papírový“, nesmí to být pracovní plemeno nebo třeba slepecký pes. Není to tak jednoduché, aby se člověk rozhodl, že teď ví, že nejde o čistokrevného psa, a vystřelí po něm. Navíc zvíře musí být 200 metrů od posledního obydleného domu,“ vysvětlil Šíma.

jana999 ( 22. května 2017 19:48 )

je to blbost slepecký pes, kdyby něco takového udělal, tak je pro tuto práci nevhodný, psa měli zastřelit, takový pes napadne i dítě

naidka ( 22. května 2017 17:03 )

Místní myslivec mluví celkem rozumně. Taky to nemají lehké, když mají na dálku poznat, jestli má pes, pronásledující zvěř, "papíry" a jestli to není pes pracovní. Zase na druhé straně jsou další myslivci, kteří podle toho, kolik psů a lidí ročně skolí, nějaké předpisy zrovna do puntíku nedodržují.

Zobrazit celou diskusi