„Slonice je v rámci možností a svého stavu v pořádku. Probíhá u ní také pravidelný odběr moči pro stanovení hladiny pohlavního hormonu progesteronu. Jde o to, že těsně před porodem ta hladina výrazně klesne, takže je to jakási známka toho, že ten porod nastane během několika dnů,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Samice Vishesh je březí potřetí.

Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011, šlo o první slůně narozené v Česku. Vishesh ale byla nezkušená a vůči samečkovi byla agresivní a nechtěla o něj pečovat. „Byla trošku vyděšená, co se děje, protože nikdy před tím neviděla porod, nikdy před tím neviděla péči o slůně a u těch sociálně žijících druhů je nezbytné, aby se to samice učily pozorováním od těch starších,“ uvedla Nováková. Sameček nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

V únoru 2014 Vishesh porodila samičku, později pojmenovanou Sumitra. Mládě ale od narození i přes veškerou snahu ošetřovatelů nepilo mateřské mléko a pracovníci zoo od počátku upozorňovali na to, že není znám případ, kdy by se takové mládě dožilo dospělosti. Přestože samička dobře prospívala a Vishesh o ni pečovala, náhle uhynula ve věku necelých dvou let počátkem loňského roku. Právě získané zkušenosti by Vishesh měly pomoci v péči o třetí mládě, stejně jako to, že mohla pozorovat výchovu slůněte Rashmi, kterou v roce 2011 přivedla na svět slonice Johti.

Zoo nechystá před porodem třetího mláděte žádná speciální opatření. Snahou je zajistit samici maximální klid, po narození mláděte tak lze očekávat, že se pavilon slonů na nějakou dobu uzavře veřejnosti.

Sloní skupinu v ostravské zoo nyní tvoří čtyři samice – Johti a její dcery Rashmi a Vishesh a nejstarší samice Suseela. V budoucnu by se skupina mohla rozrůst o samce, který by měl nahradit Calvina. Zoo ho musela nechat utratit předloni na podzim, když se mu vytvořil velký absces, který si odmítal nechat ošetřit a jeho šance na uzdravení byla nulová. Zoo ale zatím na příchod nového samce nespěchá, protože jeho potenciální partnerkou by byla právě Vishesh, která je nyní březí.

VIDEO: Podívejte se na to, jak dovádí slůňata Max a Rudi v pražské zoo.

Video
Video se připravuje ...

Slůňata Max a Rudi v Zoo Praha pořád blbnou: Přijďte se na ně podívat Michaela Lišková

Fotogalerie
4 fotografie