„Doufáme, že tato stavba, pokud bude dokončena, uleví situaci v Praze. Zítra (v úterý) bychom měli na radě schválit dokument, který trasu vymezí. Je to jedna z nejdůležitějších infrastrukturních staveb,“ řekla Krnáčová.

Kromě podepsaných smluv má Praha v tuto chvíli na zamýšlené vedení trasy platné rozhodnutí v rámci šetření EIA, které posuzuje vliv stavby na životní prostředí. Souhlasné stanovisko bylo vydáno v roce 2012.

Délka dostavby má být 10,25 kilometru, z toho asi pět kilometrů povede tunely. Ty budou jak ražené, tak hloubené. „Musíme si uvědomit, že to je orientačně, protože projektanti v následujících letech určí finální podobu okruhu,“ řekl Dolínek. O podobě bude město jednat i s dotčenými radnicemi.

Tři úseky

Tato část okruhu se bude skládat z tří úseků. Prvním je 3,2 kilometru dlouhý úsek z Pelc-Tyrolky na Balabenku, kde budou dva tunely. Druhý úsek je mezi Balabenkou a Štěrboholskou a bude měřit 5,7 kilometru. Na něm bude 2950 kilometrů dlouhý tunel Malešice-Balabenka. Třetí částí je 1,35 kilometru dlouhá Libeňská spojka. Tady bude tunel měřit 865 metrů.

Oproti původním plánům se město rozhodlo nestavět některé dříve plánované radiály. To je i případ Břevnovské radiály.

40 miliard není konečná cena

V dnešních cenách by měla stavba vyjít na zmíněných 40 miliard, jedná se ale pouze o částku nutnou pro stavbu samotného okruhu. V budoucnu bude nutné ještě připočíst další náklady například na nutné úpravy v okolní.

V úterý trasu schválí pražští radní. Pokud by podle Dolínka tuto variantu neschválili, znamenalo by to prodloužení dostavby okruhu o deset let. „Dva roky se vedla diskuze a odnikud nepřišel racionálnější návrh, než je tento. Snahy o to, aby se nedokončil, poškozují Prahu a brání rozvoji veřejného prostranství v Praze,“ řekl.

Projektanti podle Dolínka okruh vyprojektují pro standardy 21. století. Již od počátku se bude počítat například s pruhy pro MHD. Tato část okruhu je proto, na rozdíl od Blanky, vhodná a zajímavá,“ řekl Dolínek.

Rozpory v koalici s Trojkoalicí (SZ, STAN a KDU-ČSL) Dolínek s Krnáčovou nepředpokládají. „Není to ad hoc řešení dvou koaličních stran,“ uvedli.

Podívejte se, jak vypadá městský okruh z dronu:

Video
Video se připravuje ...

Blanka z dronu: Proletěli jsme se nad trojským mostem David Malik

Fotogalerie
10 fotografií