Obří areál se staví v bzenecké Doubravě mezi Bzencem a Strážnicí. Vzniká navíc v chátrajícím, roky nevyužívaném areálu bývalého JZD, které před lety zkrachovalo. Barabizny prasečáků desítky let hyzdily okraj unikátní přírodní rezervace vátých písků, takzvané Moravské Sahary. Byly navíc nebezpečné, dětské hry zde mohly skončit tragédií jako nedávno v sousedních Ratíškovicích. Tam podobné opuštěné bortící se ruiny usmrtily chlapce.

Bzenecké prasečáky jdou postupně k zemi a na jejich místě teď rostou nové haly. „Architektonicky jsme novostavbu vinařství s moštárnou vyřešili tak, aby nenarušovala krajinu Doubravy a kopírovala výškovou hladinu borových lesů v unikátní oblasti vátých písků,“ řekl majitel vinařství Dušan Černoch. Areál podle něj vyroste ve funkcionalistickém pojetí. Všude převládne bílá barva v kombinaci s černým kamenem a sklem.

Můžete se tu i vzít

Po dokončení areálu nabídne lidem moderní komplex vinařství ještě letos nejen moravská lahvová či dovozová vína a odrůdové vinné a ovocné mošty ze sezonního ovoce, ale také špičkové enologické produkty pro vinaře či francouzské speciální sudy. „Navíc si tu bude možné objednat prohlídku vinařství, svatbu či firemní teambulding,“ slibuje ředitel vinařství Jiří Uřičář.

Městu vytrhli vinaři trn z paty

Podle bzeneckého starosty Pavla Čejky (KDU-ČSL) se díky projektu konečně vyřeší nevzhledný brownfield na periferii města. Radnice si totiž s ruinami, zděděnými po družstvu, léta nevěděla rady. „Máme radost, že se toho tihle mladí kluci ujali a zchátralý areál konečně najde takto smysluplné a účelné využití,“ rozplývá se starosta Čejka.

V regionu, který statisticky tradičně patří k okresům s vyšší nezaměstnaností, vytvoří navíc Vinný dům ke stávajícím dvaceti pro nový provoz mezi Bzencem a Strážnicí dalších zhruba deset nových pracovních míst. Kapacitou to bude jeden z největších výrobců vín v tuzemsku, srovnatelný s kolosy typu Bohemia sekt či Templářskými sklepy z Čejkovic.

VIDEO: Na Moravě začali vyrábět víno jako ve starověku. Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu. Jiří Nováček

Fotogalerie
9 fotografií