Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš naposledy na jednání vlády? Rozlučková party je na Sobotkovi, smál se Ťok

Autor: bru/ČTK - 
22. května 2017
11:42

Ministři za ANO nevědí, zda se předseda hnutí Andrej Babiš dnes účastní naposledy jednání vlády v roli ministra financí, nebo bude přítomen i příští týden. Prezident Miloš Zeman avizoval, že během tohoto týdne vyhoví návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovat Babišovým nástupcem poslance Ivana Pilného (ANO). Oslovení ministři novinářům před jednáním kabinetu řekli, že žádnou velkou rozlučku ve Strakově akademii nečekají. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) počítá spíš s formálním poděkováním.

Brabec nechtěl odhadovat, jak se Babišovo odvolání odehraje. „Zatím jsou to všechno spekulace. Může to souviset s tím, jak vláda bude třeba obměněna i na postu ministra školství,“ řekl novinářům Brabec. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odstoupila ke konci měsíce kvůli kauze sportovních dotací, Sobotka chce do té doby najít jejího nástupce. Babiš už dříve zmínil, že by mohl skončit také na konci května, což naznačil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Místopředseda hnutí ANO Brabec proto neví, zda Babiš dnes dorazil do Strakovy akademie naposledy. „Může to být i příští týden, protože vláda je i příští týden, může to být do konce května,“ řekl. Prezident podle něj vyslal signál, že Pilného jmenuje tento týden. „Ale po všech těch věcech, které se za poslední týdny staly, těch termínech a demisích nedemisích, já teda zůstávám velmi zdrženlivý z pohledu komentářů, jak to bude,“ dodal.

Brabec vicepremiérem? „Můj život to neřídí,“ tvrdí.

Už vůbec žádné náznaky Brabec nemá ohledně svého jmenování vicepremiérem namísto Babiše. „O tom se vůbec nemluvilo. Prezident nevyslal signál, jestli nemá problém s vicepremiérem. Takže v tuto chvíli opravdu nevím, podle toho se můj život ale neřídí. A že bych kvůli tomu nespal, to rozhodně ne,“ řekl.

Ani pokud by Babiš skutečně dnes jednání vlády absolvoval naposledy, ministři neočekávají nějakou rozlučku.To je na premiérovi. Z toho titulu si myslím, že žádná velká nebude, řekl se smíchem ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Podobně to vidí Brabec. „Podle našich zkušeností to bylo vždy o tom, že tam bylo nějaké zdvořilostní poděkování. Takže jestli čekáte chlebíčky a že tam budou lítat špunty, tak takhle to na vládě nechodí,“ řekl.

Sobotka navrhl Babišovo odvolání 5. května, zdůvodnil ho nejasnostmi v Babišových transakcích, daních a podezřeními, že ministr ovlivňoval novináře svých bývalých médií. Zeman šéfa hnutí ANO dosud neodvolal, což zdůvodňoval například závazky z koaliční smlouvy či cestou do Číny. Sobotka si kvůli odkladům nechal připravit kompetenční žalobu.

makkovkka ( 23. května 2017 09:09 )

Kopasi, už si finančnímu úřadu a sociálce přiznal své příjmy?

joudajoudovy ( 23. května 2017 09:06 )

neni pochyb, ze "nas" nekolikahlavy provokater zdenekk je umyslne nasazeny. i blesk ho podporuje a umoznuje mu vice reakci. opakovane jsem ho nahlasil pro vulgarity, ale smuclerka ho ani neblokla. i vy ho nahlaste a uvidite, ze se nic nedeje.

joudajoudovy ( 23. května 2017 09:01 )

kazatel zaoralek 17.1.2013 se vasnive rozohnoval nad tunelovanim pravicaske mafie + soudni mafie + amnestie klause. proc se socani, kdu-csl/stan, okamura, zeleni, usvit, realiste, aj. pousti pouze do babise a spojili se s modrymi ptaky a hlavnim loutkovodicem kalousek, placenym neziskovym chorosem? babis je slaby odvarek proti temto korytarum a zaprodancum, navic, pro lidi odvedl slusnou praci. proc zaoralek kritizuje babise za vyrok na zbytecnost PS, kdy sam ve stopazi 28.40 rika: ...k cemu my poslanci tady schvalujeme zakony? pratele rozpustme to!...." https://www.youtube.com/watch?v=7c3ouG8ArUU lidi mate tak kratkou pamet?

aIIahakbar ( 22. května 2017 18:58 )

Ještě před Vánoci tvrdil zdenekk v rozhovoru pro Bohnický ústavní časopis, že by se rád jednou stal pražským primátorem. Teď udělal z politiky krok zpět. Dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk, ignotus, informatik, partyzánka.michel, Hunt, rego a mnoho dalších nicků) skončil v TOP 09, díky které se stal slavným pitomcem na diskusích Blesku. Angažovat se chce jako nestraník, protože prý v současných stranách není prostor pro jeho slaboduchý názor. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/467684/miki-proslul-tykackou-se-schwarzenbergem-mlady-aut ista-v-top-09-skoncil.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Nezadat ( 22. května 2017 14:51 )

Podělaná ČSSD. http://ac24.cz/zpravy-z-domova/9560-skandal-cr-sobotka-vlada-strategie-priliv-migranti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa