„V současné době zaznamenáváme stále nárůst poptávky po veřejných službách v přepravě cestujících na území hlavního města,“ píše se v dokumentu, který mají radní schválit.

Loni si zlevněný roční kupon zakoupilo 348 444 lidí, v roce 2015 to bylo 121 644 lidí. Další část cestujících si ale na rok 2015 zakoupila kupon za původní cenu, pořizovali si je ještě předtím, než město oznámilo zlevnění. Tržby z ročního jízdné se zvýšily na zmíněných 2,21 miliardy, celkové roční tržby DPP se pohybují okolo čtyř miliard.

Zlevnění ročního kuponu prosadila současná koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), která si jej vepsala do svého programového prohlášení. Platit začal zlevněný tarif od 1. července 2015. Rozhodnutí vedení města tehdy kritizovala opozice.

Radní by měli podle materiálu v úterý rovněž schválit zlevnění pro děti a seniory takzvané jízdenky T+R, tedy zvýhodněné celodenní jízdenky MHD přikoupené k jízdence na vlak. Nyní stojí 70 korun, zlevnit má pro zmíněné skupiny na 35 korun.

„Na základě zkušeností z dosavadního prodeje jde o produkt, který je výnosově neutrální,“ píše se v dokumentu. Nyní se prodá takových jízdenek 700 až 1000 měsíčně.

Řidiči MHD nesedí jen v kabině. Umí i zpívat. Podívejte se na reportáž v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Řidiči MHD to umí rozjet: Zpívají ABBU i Ave Maria! A na Petřín převezli po kouskách chrám Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz