Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dcera Schillerové: Máma zažila 12 ministrů, manžel s Babišem nikdy nemluvil

Autor: simao, ČTK - 
22. května 2017
10:25

Odmítnutí Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové coby nové ministryně financí přitáhlo pozornost k rodině Schillerové. A to nyní i kvůli kauze údajného úniku informací od policie, ve které figuruje i podnikatel David Rusňák, nyní již býalý člen ANO a zeť Schillerové. Její dcera Petra Rusňáková je radní za ANO v Brně, zvažuje i kandidaturu do Sněmovny. Svou matku brání, že s podnikáním jejího muže nemá nic společného. A ani ten neudělal prý nic špatného.

„V průběhu celé své 27leté kariéry úřednice má matka nikdy nepřišla s byznysem mého muže do styku,“ tvrdí Petra Rusňáková, dcera náměstkyně z ministerstva financí Aleny Schillerové, v rozhovoru pro Lidové noviny. Schillerová přitom novou ministryní nebude, odmítl ji premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V rámci vládní krize se tak nyní nadále čeká, až prezident Zeman potvrdí ve funkci nového ministra financí Ivana Pilného (ANO).

Rusňáková: Vůči matce mě to mrzí

Dcera Schillerové se nyní poprvé rozpovídala o tom, co se nyní kolem její rodiny děje. Stíhání jejího muže – majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka – vyvolalo již i reakce také na politické scéně.

Rusňák byl totiž členem a sponzorem ANO. „Že má za zetě podnikatele, který byl řadovým členem ANO, ji přece nemůže diskvalifikovat jako profesionála ve státní správě ani jako případnou ministryni financí,“ čílí se nyní dcera Schillerové Rusňáková.

Sama Rusňáková je předsedkyní dozorčí rady DRFG. Mrzí ji, že její matku začali spojovat s podnikáním jejího manžela – tyto vztahy prý nejsou pro případný výkon funkce relevantní, Rusňákova manželka přitom ujišťuje, že její manžel nijak nepodnikal se státní správou a všichni jeho obchodní partneři či projekty se nacházejí v privátní sféře.

Rusňák oznámil konec členství v hnutí v sobotu. „Vzhledem k tomu, do jakých souvislostí je tato záležitost uváděna na politické scéně a jak je napadána moje rodina, rozhodl jsem se ukončit své členství v politickém Hnutí ANO 2011, kde jsem stejně nikdy nebyl aktivním členem,“ vysvětloval zeť Schillerové Rusňák.

VIDEO: Babišova náměstkyně Alena Schillerová ve studiu Blesku poté, co ji premiér Sobotka odmítl jako novou ministryni

Video  Babišova expertka Schillerová: Vy si myslíte, že volám na berňák, aby nešetřil Babiše? Absurdní!  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Bude dcera Schillerové kandidovat?

Zatímco její matka je úřednice, dcera Schillerové neskrývá politické ambice. Měla totiž být na 8. místě kandidátky pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Nyní to zvažuje. Stejně jako své další působení na brněnské radnici i celkově v ANO.

„Pokud bych se dostala do Sněmovny, nejsem si jistá, jestli bych spíš nemusela neustále řešit narážky na to, co dělá má matka nebo můj manžel. V takovém případě bych asi nekandidovala,“ přemítá v LN.

O matce pak dodává: „Ona je vynikající úřednice ve finanční správě, dělá to celý život a postupně se od okresního finančního úřadu propracovala přes krajský úřad a Generální finanční ředitelství až na ministerstvo. Zažila 12 ministrů financí. Vždy ale byla úředník, nikdy politik.

Její matka podle ní však možná právě proto „asi trochu podcenila politickou stránku věci“, když přijala nabídku stát se Babišovou nástupkyní v ministerském křesle.

VIDEO: Takhle Andrej Babiš reagoval, když Sobotka odmítl Alenu Schillerovou

Dnes rozhodnou o další vazbě

Právě v pondělí by přitom měli žalobci rozhodnout u posledního z obviněných v kauze úniku informací z policejních databází a trestních řízení o možném podání návrhu na vazbu. „Probíhají výslechy, které posoudíme, a podle toho se rozhodne, zda návrh na vazbu podáme,“ hlásil o víkendu státní zástupce Petr Šereda.

Už v sobotu brněnský městský soud vyhověl všem návrhům a do vazby poslal sedm lidí. Žalobci navrhovali tzv. koluzní důvod vazby. Hrozilo tedy podle nich nebezpečí, že by dotyční mohli mařit objasnění trestní věci či ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné.

Podle ČT se vazba týká bývalého policisty ÚOOZ Michala Ratajského, bývalých policistů Jakuba Sloupa, Alexandra Jedličky, Jakuba Patloka, advokátního koncipienta Václava Kvíčaly a podnikatelů Radka Morice a Samana El-Talabáního.

Vyšetřování, které vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, se týká bývalých elitních policistů a podnikatelů. Policie zadržela posledního z obviněných 18 lidí podle Šeredy až v sobotu, protože v předchozích dnech nepobýval v České republice.

Rusňáka vyslechli a zase pustili

Podnikatele Rusňáka policie zadržela a vyslýchala. On sám nezakrýval, že brněnské buňce ANO pomohl nepeněžitým darem v roce 2014, dál se však podle něj už věnoval výhradně své práci.

Cílem investiční skupiny, ve které působí a která je mj. významným partnerem brněnské hokejové Komety, je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investic do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech, hlavně v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství.

„Toto policejní šetření nemá žádnou souvislost s podnikáním investiční skupiny DRFG. Fungování skupiny a jejích jednotlivých součástí není žádným způsobem narušeno ani ohroženo,“ říká Rusňák, který byl po výslechu propuštěn.

Manželka Rusňáka: S Babišem se neznají

Šéf ANO Andrej Babiš však již nařídil jihomoravské organizaci hnutí, aby vrátila Rusňákův sponzorský dar. Rusňáková o manželovi říká, že s Andrejem Babišem nikdy nehovořil. „Neznají se,“ tvrdí. Potkali se prý pouze na jedné akci, kde byly desítky dalších lidí.

Web Neovlivní.cz přinesl z této akce fotografii, kdy Rusňákovi sedí hned vedle Babiše. Dcera Schillerové tvrdí, že sama šéfa ANO viděla na několika akcích pořádaných hnutím, ale ani ona s ním nikdy osobně nehovořila, maximálně se s ním fotila.

zdenekk- ( 23. května 2017 10:30 )

Babiš je frajer on a Zeman,jediní dva normální slušní lidi na svých místech,zbytek v čele s židovskou zkurrvenou trojicí Sobotka,Chovanec a Kalousek patří postřílet k nim ještě pyča Fiala z ODS. Lidi,udělejme noc dlouhých nožu jako byla v německu za vlády Adolfa,potom bude líp,zabít milion DEBILNICH ČECHŮ a bude klid , pořádek a demokracie v tomto podání,je plíživý fašismus. At žije Babiš a at vyhraje volby.STEJNĚ JE VYHRAJE

..krakonos500 ( 22. května 2017 23:28 )

Polyká? To je jediná odbornost, kterou lze zde očekávat. Jde o partaj soudruha estébáka Babiše.

aIIahakbar ( 22. května 2017 18:58 )

Ještě před Vánoci tvrdil zdenekk v rozhovoru pro Bohnický ústavní časopis, že by se rád jednou stal pražským primátorem. Teď udělal z politiky krok zpět. Dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk, ignotus, informatik, partyzánka.michel, Hunt, rego a mnoho dalších nicků) skončil v TOP 09, díky které se stal slavným pitomcem na diskusích Blesku. Angažovat se chce jako nestraník, protože prý v současných stranách není prostor pro jeho slaboduchý názor. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/467684/miki-proslul-tykackou-se-schwarzenbergem-mlady-aut ista-v-top-09-skoncil.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

aIIahakbar ( 22. května 2017 18:56 )

Andrej

ivoadller ( 22. května 2017 18:16 )

Taková hovadina se mohla zrodit jen ve tvém autistickém mozečku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa