Lidé v Praze mají být obezřetnější vzhledem k pouličním veřejným sbírkám. Na území Prahy 7 se v minulosti objevovaly skupiny lidí, které se živily klamavým jednáním při podomních prodejích a nechvalně proslulých předváděcích akcích pro seniory. Teď přicházejí s dalšími praktikami.

„Způsobů, jak vylákat z lidí peníze pod nejrůznějšími záminkami, je bohužel stále dost. Mezi ty rozšířené patří i různé falešné pouliční sbírky. Bohužel se takoví podvodníci objevili také u nás v Praze 7. Setkala jsem se s nimi osobně. Na ulici mi k podpisu nabídli petici za zlepšení práv hluchoněmých, načež se ode mě snažili získat příspěvek na pomoc takto hendikepovaným lidem. Chtěla jsem vidět jejich povolení k veřejné sbírce a oni utekli,“ uvedla k problematice radní Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha 7 sobě).

Jak poznáte, že je pouliční sbírka opravdová, a vaše peníze půjdou na dobrou věc? Lidé, kteří po vás příspěvek chtějí, musejí mít kopii osvědčení od magistrátu. Měli by u sebe také nosit plnou moc od pořadatele sbírky a kasička, do které vybírají peníze, musí být zapečetěná úřadem městské části, ve které sbírka probíhá.

„Na pouliční charitativní sbírku čas od času narazí každý z nás. Mnohé z nich skutečně pomáhají potřebným, setkat se však můžeme také se šmejdy. Všem proto doporučujeme, aby si před tím, než někomu dají peníze, ověřili, zda se jedná o povolenou veřejnou sbírku a zda jejich příspěvek skutečně poputuje na dobročinný účel,“ dodal k tématu starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Podívejte se, jak v minulých měsících falešnou pouliční sbírku odhalily bezpečnostní kamery:

Video
Video se připravuje ...

Falešné sbírky peněz jsou poslední dobou v Praze na vzestupu. Městská policie Praha