Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Party jako střet zájmů? Babiš hostil podřízené na Čapím hnízdě, experti žasnou

Autor: Tomáš Belica - 
22. května 2017
05:01

Chytrý marketingový tah, nebo problém? Politologové se neshodnou, co vlastně Andrej Babiš (62, ANO) zamýšlel, když na Čapí hnízdo sezval na sobotu i své kolegy a podřízené z ministerstva financí. Právě ti totiž podle odborníků mohou kauzu s dotacemi pro farmu prošetřovat.

Úsměvy od ucha k uchu a vlnění do rytmu živého koncertu kapely Kryštof. Andrej Babiš, jenž v tomto týdnu nejspíš ukončí své působení v čele ministerstva financí, si sobotní rozlučku v Čapím hnízdě evidentně užíval.

„Tahle akce je dlouhodobě naplánovaná a já jsem kdysi chtěl naše zaměstnance pozvat na farmu, pak vznikla ta pseudokauza, tak jsem si to rozmyslel. Teď mám padáka, tak jsem si řekl: Teď můžete přijít, nemám žádnou rozlučku,“ řekl v sobotu Blesku. Šlo přitom o akci pořádanou při příležitosti 5. výročí Nadace Agrofert, na kterou se dostavilo zhruba 2000 lidí, včetně mnoha rodin postižených dětí.

VIDEO: Babiš svolal na Čapí hnízdo rozlučku pro ministerské úředníky

Podle Karla Komínka z Institutu politického marketingu chtěl Babiš v době vládní krize vyslat pozitivní signál. „Jen výběr Čapího hnízda mi přijde zvláštní, protože praktický žádný novinář neopomene v souvislosti s ním zmínit, že je vyšetřováno OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům, pozn. red.),“ sdělil Blesku Komínek.

Na problematickou skutečnost, že 50milionovou dotaci pro Čapí hnízdo stále prošetřuje také Babišovo ministerstvo, poukázal i politolog Jan Kubáček. „Nevím, jak to Andrej Babiš domyslel. Možná je pro něj Čapí hnízdo oázou klidu, ale někteří zaměstnanci se mohli potýkat s otázkou, zda se účastí nedopouštějí střetu zájmů,“ řekl Kubáček.

VIDEO: Andrej Babiš „pařil“ při koncertu kapely Kryštof na své ministerské rozlučce

Nad party pro úředníky« se pozastavil také bývalý státní tajemník Tomáš Prouza. Na svém Twitteru citoval ze služebního zákona, podle kterého nesmí státní zaměstnanci přijmout žádné dary, které by ovlivnily výkon jejich služby. Pokud přijmou dar v hodnotě do 300 korun, pak i o tom musí úředníci sepsat zprávu. Může být takovým darem pohoštění na farmě?

Politolog Josef Mlejnek naopak v Babišově pozvánce vidí taktiku. „Hodně jeho kritiků to bude vnímat jako provokaci. Ale je to součást jeho ofenzivy. On nechce zalézt, schovávat se na Čapím hnízdě. On tím vzkazuje: Co vy mně budete? A protože tam ještě byli vozíčkáři a postižení, tím také tu kritiku odráží,“ míní Mlejnek.

VIDEO: Babišova party na farmě Čapí hnízdo

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE >>>

zdenekk- ( 23. května 2017 10:22 )

Babiš je frajer on a Zeman,jediní dva normální slušní lidi na svých místech,zbytek v čele s židovskou zkurrvenou trojicí Sobotka,Chovanec a Kalousek patří postřílet k nim ještě pyča Fiala z ODS. Lidi,udělejme noc dlouhých nožu jako byla v německu za vlády Adolfa,potom bude líp,zabít milion DEBILNICH ČECHŮ a bude klid , pořádek a demokracie v tomto podání,je plíživý fašismus. At žije Babiš a at vyhraje volby.STEJNĚ JE VYHRAJE

zdenekk- ( 23. května 2017 10:16 )

Babiš je samosebou jednička a vyhraje volby

Jirka1313 ( 22. května 2017 22:41 )

Nejlepší jsou politologové.

hejhej ( 22. května 2017 22:25 )

rego:

sores ( 22. května 2017 17:09 )

Sobotka vejce slizké běs a děs!!! Babiš Vadí jim, že ví na ně hodně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa