Třetí květnová sobota patřila historii a kultuře. Muzea a galerie praskaly ve švech. Téměř třicet institucí lákalo bohatým programem, tajnými místy i pohledem do zákulisí. Workshopy, program pro děti nebo třeba koncerty. Na to vše se mohli Brňané těšit. Nepříjemností byly dlouhé fronty i vstupné. 

Více než polovina muzeí a galerií vybírala vstupné. Jednalo se o symbolických dvacet korun místy byly částky vyšší. Průměrná návštěva muzejní noci tak jednoho člověka vyšla na 250 Kč, děti do 130 centimetrů měly vstup zdarma. „Jsme teď v Moravské galerii, plánujeme ještě Špilberk, Technické, Českou národní banku, věž Staré radnice, Labyrint a Biskupský dvůr. Jen mě tedy vytáčí ty fronty. Lidé jdou do muzea jednou za rok, to je vidět,“ vysvětluje svoje plány na večer pan Pavel (63).

Veškerý program muzejní noci se dal stihnout jen stěží. K přejezdu mezi muzei pomáhaly speciální autobusové linky s označením A až H. Linky A a B rozvážely návštěvníky centrem města, pro vstup do ostatních linek museli mít lidé bezplatnou jízdenku – místenku. Autobusy C až H totiž zajížděly i mimo město do vzdálenějších míst, jako byl Rajhrad nebo Mohyla Míru. Místenku měli lidé možnost zakoupit na náměstí Svobody v informačním stánku Brněnské muzejní noci.

Pravidelní návštěvníci zůstávají doma nebo si vyberou místa, kam se nelze běžně podívat. Paní Jana (39) s šestiletou dcerou chodívají do muzea často: „Já chodívám pravidelně. Nebudu se mačkat u stálých výstav, to je hloupost. Našla jsem si věci, které normálně neuvidím. Dá se tak krásně poznat, kdo chodí do muzea i během roku a kdo jde jen proto, že je to zadarmo.“ 

Na netradiční program lákaly všechny instituce, ve všech se tvořily fronty. Příjemnou součástí byly také stánky s občerstvením na Zelném Trhu, v blízkosti Moravského zemského muzea nebo také na nádvořích paláců Moravské galerie. Program trval od 18 hodin do půlnoci.

Na video z muzea hudby se můžete podívat níže:


Fotogalerie
15 fotografií