Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Švýcarsko dohlasovalo: Přijde konec jaderných elektráren?

Autor: ČTK - 
21. května 2017
14:50

Voliči ve Švýcarsku se v dnešním referendu podle odhadů výsledků vyslovili proti stavbě dalších jaderných elektráren. Informují o tom tiskové agentury. Nový energetický zákon také zpřísní normy pro emise oxidu uhličitého u aut nebo zvyší podporu obnovitelných zdrojů energie.

Rozhoduje se o návrhu zákona, který vytyčuje energetickou strategii do roku 2050. Vláda chce prosadit ústup od jaderné energetiky a místo ní dál zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie.

Jak vypadá jaderná elektrárna zblízka? Podívejte se na unikátní záběry Temelína:

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny.  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

Nový právní předpis výslovně zakazuje jen stavbu nových jaderných elektráren. Pět těchto energetických zařízení, která jsou v provozu nyní, bude elektrickou energii dodávat dál, a to dokud budou bezpečná.

Téměř 60 procent elektrické energie vyrobené ve Švýcarsku pochází z obnovitelných zdrojů, zejména z vody.

horpak ( 26. května 2017 18:38 )

Švýcaři jsou v tomto s prominutím hlupáci a stejně tak západní Evropa kromě Británie. Jádro je stabilní a spolehlivý zdroj, který udržuje spolehlivé dodávky elektřiny ale to si asi uvědomuje jen málo lidí... V tomto ohledu je aspoň východ rozumnější. Rusko, Čína a Jižní Korea rozvijí zajímavé jaderné programy a jednou nám tu možná postaví nový blok jedna z těchto zemí. Nejrozumnější volbou z technických hledisek by asi byl VVER už jenom proto, že tu s nimi máme zkušenosti, ale uvidíme, jak budou fungovat čínské či jihokorejské elektrárny.

agfor ( 21. května 2017 15:52 )

Až skončí životnost jejich jaderných elektráren, budou, jako dnes Němci, kupovat lacinou elektřinu z Česka. ČEZ jim ji rád prodá. O to dražší zase bude v Česku.

Zobrazit celou diskusi