Řešením může být například Bregenzský les, zapomenuté pohoří na západě Rakouska. Nabízí stejné epické výhledy a dobrodružství, jen kopce jsou tu o malinko méně náročné.

Nejvyšší horou této oblasti ve spolkové zemi Vorarlbersko u Bodamského jezera je vrchol Glatthorn se svými 2133 metry. Symbolem Bregenzského lesa se ale stal o devadesát metrů nižší vrchol Kanisfluhu nad vesnicí Mellau.

Přestože z vesnice od údolí říčky Bregenzer Ache vypadá vrchol nedobytně, pod ním je skoro kilometr vysoká kolmá stěna, vystoupat až ke kříži na špici není tak těžké. Zvládnou to i větší děti, protože z druhé strany je výstup spíše pozvolný. Stačí vyjet lanovkou nad Mellau a odtud se vydat na východ. Horskými loukami, přes potoky, kolem několika salaší, za zvuků kravských zvonců, začnete stoupat až na vrcholek. Odtud se naskytne neuvěřitelný výhled na celý Bregenzský les.

Cesta z horní stanice lanovky nad Mellau může trvat dvě hodiny, ale volným krokem i déle. Cestou dolů se můžete zastavit až v Alpengasthof Edelweiss, který je na cestě do vesnice Au. Pokud se rozhodnete vrátit, můžete se posilnit skvělým sýrem nebo čerstvě nadojeným mlékem v salaši Alpe.

Výhodou ubytování v Bregenzském lese je, že karta hosta vám kromě dopravy nebo třeba návštěvy některého z místních koupališť zajistí také volnou jízdu na sedmi lanovkách po celém údolí. Takže se můžete vydat třeba na mnohem pohodovější okružní vycházku z horní stanice lanovky nad vesnicí Bizau.

Obědem v panoramatické restauraci na kopci můžete začít, nebo skončit třeba dvouhodinovou trasu zahrnující kromě krásných výhledů a úprku před pasoucími se krávami také návštěvu malé dřevěné kaple ve vorarlberském architektonickém stylu. Odpoledne můžete zakončit pohodovou jízdou zdejší úzkokolejky Wälder benle z Bezau do Schwarzenbergu a zpět.

Další možnost, jak se dostat do kopců s dětmi, se nabízí na hranici vesnic Au a Achopenau, odkud se dá vyjet na Diedamskopf, kde ve 2090 metrech stojí obří kříž a je odtud překrásný výhled. Právě vrchol hory je od 7. června do 8. září využíván pro sledování západu slunce. Dolů vás pak sveze lanovka.

Bregenzewald nabízí navíc několik možností, jak se toulat horami nalehko i několik dní. Jednou z variant je model z chaty na chatu, kdy si v údolí zaplatíte speciální trasu, která zahrnuje i nocleh a jídlo.

Vezmete si batůžek s pitím a vydáte se na cestu, na jejímž konci vás vždy čeká skvělá místní kuchyně a čistá postel. Kromě toho můžete na některé treky vzít i svého psa. Ani tohle téma tu není tabu.

Bregenzský les prostě mate svým vzhledem. Z údolí hory vypadají jako kopečky podobné našim. Až si říkáte: Tohle nejsou žádné Alpy. Ale když po několika hodinách chůze s překrásnými výhledy zastavíte v horské chatě, abyste si dali místní špecle se sýrem nebo jinou dobrotu, zalije vás pocit klidu, jaký se dostavuje jen ve vysokých horách.

Bregenzský les má rozlohu 700 kilometrů čtverečních, 12 vrcholů dosahuje výšky přes dva tisíce metrů.

Mapa
Autor: Tomáš Hájek

Fotogalerie
12 fotografií