Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Političky si vjely do vlasů: „Nehorázné lži,“ čertí se Marksová na Maxovou

Autor: ČTK, Mii - 
19. května 2017
16:14

Různé pohledy na problematiku nízkých výdělků pečovatelek a pečovatelů v pátek dostaly do sporu političky vládní koalice. Poslankyně hnutí ANO Radka Maxová ostře kritizovala ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD) za to, že se nesnaží hledat peníze na přidání v sociálních službách. Marksová se proti tomu důrazně ohradila a označila to za nehorázné lži. Problém je podle ní v ministerstvu financí a hnutí ANO, pod jehož správou resort je.

Marksovou v pátek kvůli nečinnosti kritizovali zástupci domovů pro seniory a postižené i odbory. Podle nich kvůli nízkým odměnám chybí tisíce lidí, kteří by v tomto segmentu pracovali. Vyzvali proto ministryni, aby finance zajistila.

Místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k tomu dodala, že by pracovníci v sociálních službách neměli na spor v koalici doplácet. Expertka opoziční ODS Lenka Kohoutová Marksovou vyzvala, aby splnila slib a růst platů prosadila.

Poslankyně vládního hnutí ANO Maxová v pátek uvedla, že Sněmovna kabinet k řešení situace vyzvala koncem dubna. „Od té doby bylo několik zasedání vlády a nic se neděje. Paní ministryně Marksová dělá mrtvého brouka… Nechápu postoj ministryně vzhledem k tomu, že ministryně školství bojuje za zvýšení platů učitelů, ministr zdravotnictví bojuje za platy zdravotníků, ministerstvo práce nečinně přihlíží snižování kapacit v zařízeních,“ řekla Maxová.

Ministryně se proti jejím slovům ostře ohradila. „Považuji to za nehorázné lži, nebojím se říct, že to je určitě nějaká ‚účelovka‘,“ řekla Marksová. Podotkla, že ministerstvo pod jejím vedením každý rok navyšovalo částku pro sociální služby, zvedaly se také výdělky ve veřejném sektoru.

Marksová: Ministerstvo financí na to peníze má

Podle Maxové ministr financí Andrej Babiš (ANO) několik týdnů po výzvě dolní komory nedostal od Marksové žádost o schůzku, jeho úřad ale v resortu ministerstva práce našel rezervu 4,5 miliardy. Marksová uvedla, že ve svém rozpočtu dohledala navíc jen 200 milionů korun. Miliardová částka z nespotřebovaných výdajů sice existuje, ale použít se má na informační systémy. Resort financí o tom ví, zdůraznila ministryně.

VIDEO: Marksové se nepovedlo protlačit zákon o sociálním bydlení, co o něm řekla?

„Každý rok svádíme boj o každou korunu do sociálních služeb a do platů lidí, kteří v nich pracují, s ministrem financí. Fascinuje mě, jak může poslankyně za ANO kritizovat mě jako ministryni práce, která se každý rok několikrát hádá o výši finančních prostředků s ministrem financí, který je také za hnutí ANO,“ řekla Marksová. Dodala, že pokud si Maxová myslí, že má resort neomezený přístup k penězům, „žije na jiné planetě“. Podle Marksové by si měli politici ANO situaci mezi sebou vyjasnit.

Podle poslankyně a místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jsou spory o sociální věci v koalici „velmi dlouhodobé a zřejmé“, ani ve sněmovním sociálním výboru zákonodárci vládních stran nehlasují jednotně. Za vyhrocením situace vidí snahu získat politické body. „Tyto spory vůbec nemusí pracovníky v sociálních službách zajímat, opravdu potřebují stabilní prostředí a jistotu, že budou zafinancováni a budou peníze na jejich platy. To si musí dámy vyřešit, ale neměli by na to doplácet ti, kteří ve službách pracují,“ řekla Pekarová Adamová.

Ministryně poslala věc řešit své lidi

Podle expertky opoziční ODS na sociální problematiku Lenky Kohoutové ministryně „hazarduje se systémem péče“. „Od počátku roku paní ministryně Marksová slibuje, že přidá na platech pracovníků v sociálních službách nejpozději od 1. července. Zůstává však u slibů,“ sdělila Kohoutová. Také podle ní by se měl změnit celý systém financování služeb, aby se platy zvedly naráz o několik tisícovek.

Odboráři a zástupci zařízení dnes řekli, že o jednání žádali neúspěšně několikrát. Ministryně se podle nich nedostavila ani na schůzku s premiérem a poslala „své kolegy z nižších pozic“, uvedli v pátek zástupci asociace poskytovatelů. Podle Marksové představitelé zařízení vědí, že o prostředky bojuje, „měli by si to srovnat ve svých hlavách“ a jít spíš protestovat před ministerstvo financí.

Ministerstvo práce dodatečně v roce 2014 rozdělilo sociálním službám na růst výdělků 750 milionů, v roce 2015 pak 720 milionů a loni 350 milionů, uvedla ministryně.

VIDEO: Ministryně školství Michaela Marksová (ČSSD) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová řešily v duelu Blesk rodinu

Video  Je umělé oplodnění ponižující? Marksová a Adamová v duelu o rodině  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zdenekk- ( 20. května 2017 07:50 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa