Družstevní byt, ve kterém bydlí 37 let, přepsal Jaroslav Paleček na dceru. Ta teď žije v USA, kde se i vdala. „Říkal jsem si, že stejně brzy umřu a takhle alespoň budu mít po starostech. Jenže jich mám naopak víc než předtím,“ popsal Blesku senior.

Paleček totiž před několika lety zažádal o příspěvek na bydlení, aby zvládal platit poplatky za energie a do fondu oprav. Jenže úředníci teď zjistili, že příspěvek pobíral neoprávněně. „Bral jsem to tak, že jsem i nadále členem družstva. Ale není to pravda. Stal jsem se prý podnájemníkem. A oni chtějí zpátky peníze za skoro čtyři roky,“ uvedl bývalý elektrikář.

Zpátky do práce

Tolik peněz Jaroslav Paleček z důchodu dohromady nedá. „ Částku 25 690 korun mám zaplatit do 20. května. Tak teď pomáhám v zámečnické firmě. Chci peníze postupně vracet, snad mi schválí splátkový kalendář,“ doufá senior. Co mu vzkázali úředníci? „Protože jste nesplnil zákonnou oznamovací povinnost, zavinil jste, že uvedená dávka byla přiznána a vyplácena neprávem,“ stojí v dopise.

„Úřednice pracáku řekla, že když mi teď neschválí splátky, při exekuci by mi nechávali nanejvýš 7800 korun. Důchod mám 11 400 korun a za byt platím šest tisíc. A 1800 by mi určitě na živobytí nestačilo, ani s těmi penězi z brigády,“ počítá Jaroslav Paleček.

Proč nepomůže dcera?

Proč mu dcera s dluhem nepomůže? „Ona v Americe studuje a na vysokou školu si vzala úvěr 120 tisíc dolarů. Takže taky nemá,“ prozradil Jaroslav Paleček a dodal: „Mám teď ještě jedno velké přání. Až zaplatím dluh, chtěl bych si našetřit na letenku do USA a dceru ještě naposledy navštívit.“