Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zimola nejde do voleb: Vedení ČSSD ho vyškrtlo. Zhroutí se kandidátka?

Autor: Jakub Veinlich - 
19. května 2017
17:33

Vedení sociální demokracie dnes vyškrtlo z kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Blesk.cz to potvrdil zdroj přímo z jednání grémia strany. Zimola chtěl kandidovat z posledního místa. Část sociálních demokratů proto hrozí, že opustí jihočeskou kandidátku.

Podle zdrojů Blesk.cz, kteří jsou do situace zasvěcení, je situace vážná. Předseda Jihočeského kraje Jiří Zimola, kterého vedou sociální demokraté na svých webových stránkách stále jako hejtmana, chtěl kandidovat z posledního 22. místa. A to se vedení ČSSD příliš nelíbilo. Důvodem jsou problémy, které vedly k jeho rezignaci.

O kandidátce jednalo dnes vedení sociálních demokratů. „Kandidátku, tak jak ji schválil krajský výkonný výbor, vedení odmítlo,“ řekl Blesk.cz zdroj z jednání předsednictva ČSSD. 

„Ten kraj za ním (Jiřím Zimolou pozn. red.) stojí, a jestli to nedopadne, tak se asi zhroutí kandidátka,“ řekl Blesk.cz ještě před jednáním strany zdroj blízký jihočeské sociální demokracii. Zimola by prý přinesl straně v regionu hodně hlasů. 

Jiří Zimola věřil, že ho ČSSD na kandidátce nechá. Řekl to Blesk.cz po návštěvě prezidenta Zemana, těsně před svou rezignací na funkci hejtmana:

O kandidátce měla ČSSD jednat už minulý týden. Kvůli vládní krizi ale jednání o týden odložila. 

Lidé z jihočeské ČSSD nevidí důvod, proč by neměl Zimola, mimo jiné účastník takzvané lánské schůzky, na kandidátce být. V kauzách, které ho stály hejtmanské křeslo, se prý nic neprokázalo a o zbytku mají rozhodnout voliči, shodují se lidé, kteří na kandidátce také figurují.

Možná odejdeme

Jihočeskou kandidátku má vést Stanislav Mrvka – starosta Jindřichova Hradce. I on ale trvá na tom, aby na Zimola zůstal. „Museli bychom v tom případě čekat na stanovisko krajského výkonného výboru,“ řekl Mrvka Blesk.cz před zasedáním předsednictva s tím, že výbor svolá na neděli, nebo pondělí. 

„Pokud bych měl být lídrem kandidátky, tak musím mít podporu krajského výkonného výboru,“ pokračoval Mrvka s tím, že výbor může vydat také stanovisko, aby v tom případě na kandidátce nebyl.

V tuto chvíli není vůbec jasné, jak se bude situace dál vyvíjet. Krajský výbor totiž postup předsednictva nemusí schválit a stanovy ČSSD pak neřeší, co dál.

Problémy i v Praze

„Já věřím, že k ničemu takovému vůbec nedojde,“ řekl Blesk.cz k napjaté situaci okolo kandidátek volební manažer a místopředseda ČSSD Jan Birke.

Složitá diskuse byla mezi členy vedení také například u pražské kandidátky anebo u moravskoslezské. Jako pražského lídra Bohuslav Sobotka prosazoval ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, kterému ale nechtějí pražští členové nechat sestavit kandidátku podle jeho představ. „Není žádné tajemství, že si myslím, že by měl pražskou kandidátku vést,“ řekl na adresu Ludvíka Sobotka.

Svou představu premiér a šéf ČSSD na jednání grémia nakonec neprosadil. Na pražské kandidátce pro sněmovní volby zůstávají kandidáty na lídra ministr Ludvík a náměstek primátorky a místopředseda ČSSD Petr Dolínek. Kdo nakonec bude na čele kandidátky rozhodnou členové pražské buňky. 

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 20. května 2017 08:28 )

Socani, především Sobotka se řídí podle totalitních komunistů: "kdo nejde s námi, jde proti nám". Sobotka se chová jako diktátor nejen ke členům strany, ale i k lidem. Sobotka je politická zrůda.

lynx ( 19. května 2017 19:00 )

 No, ti socani hrají podle mých not. Vyškrtnutí Zimoly jim ubere minimálně 2%. Pevně věřím tomu, že je Sobotka srazí pod 8% a potěšil by mě výsledek 4,9%. Už aby byly volby. Těším se jak Sobotkovi zamrzne na jeho odpudivém xichtu ten jeho škleb.

hanka666 ( 19. května 2017 18:44 )

On má ještě tu drzost být na kandidátce??? Socani, vy máte kačení žaludky a hroší kůži.Přeji vám, at máte 3 procenta ve volbách.

zvonekdozahrady ( 19. května 2017 18:11 )

 To je již jedno jestli kandiduje Zimola nebo ne. ČSSD je nevolitelná díky panu ozubenámu Vajíčku jež stojí v jejím čele.

rudyptak48 ( 19. května 2017 18:07 )

Socani se řídí helem "když nevyhrajeme my, tak nikdo, nebo "republiku si rozvracet od nikoho nenecháme, raději ji rozvrátím sami".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa