Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Každý Čech vyhodí 81 kilo jídla ročně. Rodiny nechávají zkazit půlku nákupů

Autor: bud - 
19. května 2017
05:01

Na každého Čecha ročně připadne až 81 kilogramů zbytečně vyhozených potravin. Celkem jde podle odhadů o více než 730 tisíc tun potravin, tedy asi 6 procent veškeré tuzemské produkce. Nejvíce se plýtvá přímo v domácnostech, kde se spousta jídla zkazí. Velké množství se zbytečně „ztratí“ také při výrobě.

Evropa plýtvá jídlem. Každoročně se tady vyhodí až 88 milionů tun potravin v hodnotě 3,8 bilionů korun. V porovnání s ostatními státy EU plýtvají Češi podstatně méně, vyhodí zhruba polovinu toho, co běžný Evropan. 

Přesto podle loňského průzkumu CVVM dvě třetiny českých domácností vyhazují nejméně 10 procent zakoupených potravin. Až 4 % domácností dokonce běžně vyhazují více než čtvrtinu jídla. 

Zkažené jídlo putuje do koše

Nejčastějším důvodem je, že se jídlo jednoduše zkazí, a proto putuje do koše. Vyhazují se ale i různé odkrojky nebo jídlo, které se uvaří, ale nestihne dojíst. „Lidé si často pletou pojmy minimální trvanlivost a spotřebujte do. Po skončení doby minimální trvanlivosti je zboží obvykle zcela v pořádku a nemusí se vyhazovat. Termín spotřebujte do značí, že jídlo nemusí být po datu zdravotně nezávadné,“ uvedla Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo.

Podívejte se, kolik jídla v průměru každý Čech vyhodí. Blesk.cz dal do košíků 80 kilogramů potravin:

Velké potravinové ztráty vznikají podle iniciativy také při výrobě a prodeji zákazníkům. Třeba nevzhledné plodiny, které neprojdou přísnými estetickými standardy obchodních řetězců, často končí zaorané v poli nebo v odpadu. 

Některé tuzemské obchody kvůli tomu začaly loni prodávat „křivé“ ovoce a zeleninu. Zatím to vypadá, že zájem o tyto plodiny mezi lidmi roste. „Těší nás, že máme pozitivní ohlasy od našich zákazníků. I z toho důvodu rozšiřujeme počet obchodů, kde bude ovoce a zelenina nestandardních tvarů a velikostí k dostání,“ řekl Patrik Dojčinovič ze společnosti Tesco.

Potvrzují to i další řetězce. „Zákazníci mají o tento sortiment velký zájem, neboť pochází výhradně od tuzemských farmářů a je minimálně o 10 procent levnější, přičemž jedinou odlišností je právě nedokonalý tvar či barva produktů,“ uvedla Monika Lebedová z Penny Market.

„Stále rozšiřujeme odběr ovoce a zeleniny od českých farmářů a v rámci naší dlouhodobé spolupráce od nich odebíráme veškerou produkci, tedy i výpěstky, které nevypadají dokonale a neodpovídají standardním kritériím,“ uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková s tím, že ze začátku o křivé potraviny zájem nebyl a lidé tuto nabídku hodnotili spíše negativně. Právě z důvodu nezájmu nanabízí nevzhledné plodiny třeba Kaufland. 

Nejvíce jídla zbytečně vyhodí domácnosti. (zdroj: EP) Nejvíce jídla zbytečně vyhodí domácnosti. (zdroj: EP) | Archiv CNC

Brusel chce omezit plýtvání

Některé české obchody už delší dobu darují neprodané potraviny, které by jinak skončily v odpadu, potravinovým bankám. Z těch pak jídlo míří do organizací poskytujících sociální služby. Například potravinová banka v Liberci rozdělila za čtyři roky svého fungování potřebným 154 tun potravin.

Do boje s plýtváním tento týden vyrazili také europoslanci a odhlasovali návrh, podle kterého by do roku 2030 mělo množství vyhozeného jídla v celé EU klesnout na polovinu. Snazší by mělo být také darování potravin, například díky úplnému osvobození od daně. Přípravou konkrétní legislativy by se nyní měli zabývat úředníci unie.

Které potraviny lidé nejčastěji vyhazují? Podívejte se:

Blesk.cz dal do košíků 80 kilogramů jídla. Co všechno vyhodíme?

mnpv ( 19. května 2017 09:24 )

asijo a proč to kupujete? Uzeniny se dají koupit kvalitní, kváskové pečivo si upeču, mléko máme z farmy, sračky prostě nekupujeme, není nic jednoduššího.

sharka ( 19. května 2017 09:06 )

Kdo vyhodil mých 81 kilo jídla?? Nakupuju tak,abych neplýtvala a nevyhazovala ..to mě naučila maminka a jsem jí za to vděčná.

naidka ( 19. května 2017 08:01 )

Jídlem plýtvají jenom boháči , např. hnědočeši, kteří si jídla neváží, (proč taky) a vyhazují jídlo z předešlého dne. Ti hlavně zvyšují statistiku. Kdo umí hospodařit jídlem i penězi, umí si spočítat, kolik jídla koupit a uvařit, aby nic nezbylo, popř. uvařit i na druhý den, kontrola data spotřeby je samozřejmost, už v obchodě a potom průběžně v lednici.

XLADI ( 19. května 2017 07:39 )

Docela rád bych viděl tu nevzhlednou zeleninu co se zaorává na polích, občas jsou v krámě docela zajímavé kousky co úplně tečou, i když musím uznat že se to oproti dřívějšku zlepšilo. Co se však nezlepšilo je chuť. Měl jsem Krásnou červenou papriku, ale chuť 0 . Štavnatá byla ale bez chuti, to můžu chroupat okurku za 8 korun místo té papriky za 70 kilo

asijo ( 19. května 2017 05:22 )

Není se čemu divit,že se ten odpad,který se prodává v obchodech vyhazuje,vždyť to není k jídlu,běžný salám ani pes a kočka nechce,jak to smrdí chemií a výrobním salámem,velice chutný chleba za zlých komunistů vydržel několik dní,dnes se může druhý den vyhodit,paštiky mají společný základ jen jiný název a po otevření se zvedá žaludek,tak by se dalo pokračovat.

Zobrazit celou diskusi