Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zahradník vypiplal „Dračí dech“. Nejpálivější paprička světa dokáže zabíjet

Autor: nka - 
18. května 2017
17:45

Nejpálivější papričku na světě vyšlechtil náhodou velšský zahradník. Jeho výpěstek je tak silný, že spolknutí jednoho plodu by podle lékařů pro člověka znamenalo smrt.

Mike Smith papričkovník vypěstoval spolu s výzkumníky z univerzity v Nottinghamu během projektu, který má zvýšit odolnost rostlin. „Položil jsem si kousek na špičku jazyka a prostě to pálilo a pálilo. Musel jsem ji po 10 sekundách vyplivnout,“ popsal Smith.

Superpálivé omáčky se vyrábějí i v ČR. Podívejte se na reportáž:

Video  České jídlo: Pekelně pálivé chilli omáčky pro fajnšmekry  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Chilli, kterému Smith dal název Dračí dech, má pálivost 2,4 milionu jednotek na Scovilleově stupnici. Ta se používá pro určení množství kapsaicinu, který způsobuje pálivost chilli. Označuje, kolikrát je nutné výtažek z papričky naředit vodou, aby v něm kapsaicin už nebyl zjistitelný.  

Sladká paprika má na této stupnici hodnotu nula, papričky jalapeňo 2500. Jedny z nejpálivějších papriček druhu habanero mají pálivost kolem 300 tisíc. Dosavadní rekord 2,2 milionu jednotek drží paprička Carolina Reaper, kterou před pěti lety vypěstoval Američan Ed Currie. Kolem dvou milionů pak dosahuje pepřový sprej používaný americkou armádou.

Dračí dech je natolik pálivý, že po spolknutí celého plodu by člověk podle lékařů zemřel na anafylaktický šok. Vědci ale doufají, že papričku bude možné používat jako znecitlivující prostředek na kůži pro ty, kdo mají alergii na anestetika.

Teď Smith čeká, až mu rekord potvrdí zástupci Guinessovy knihy rekordů, kam si s Dračím dechem podal přihlášku o zapsání. „Byla to naprostá náhoda, ale jsem nadšený. Je to překrásný stromek,“ dodal podle BBC zahradník, který se příští týden s výpěstkem zúčastní soutěže o rostlinu roku.

trewicek ( 18. května 2017 18:30 )

Prej smrt Možná tak batoleti,či důchodci po infarktu

Zobrazit celou diskusi