Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Mrtvý muž ANO ministrem financí? Tečka za fraškou patří Babišovi

Autor: Petr Holec - 
18. května 2017
05:50

Po dvou týdnech hanby vládní krize končí a vrací se na začátek. Vše totiž začalo tím, když premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka místo odvolání vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše málem podal demisi celé vlády. Načež následovala obludná hradní i ústavní fraška, v níž si dokonce zahrála i hůl prezidenta Miloše Zemana.

Teď ostudný bludný kruh končí. Sobotka akceptoval kandidáta ANO na ministra financí Ivana Pilného, takže tentokrát snad odvolání Babiše i dokončí. Ne že by tím vyhrál. Premiér Babiše původně neodvolal proto, že by z něj prý udělal mučedníka.

Teď ho z něj udělá taky, jen o dva týdny později. Byť možná menšího: kolotoč hanby totiž znesvětil Sobotku, Zemana i Babiše, jak ukazují i bleskové průzkumy veřejného mínění, i když každého trochu jinak. Hrůzy evidentně lidem stačí v TV reality show, od politiků přece jen chtějí něco víc než od VyVolených.

Ano, Zeman svými carskými manýry na nějaký čas sjednotil ČSSD za Sobotkou, jehož partaj předtím už téměř pohřbila. Podle posledních volebních výsledků i předvolebních preferencí ale jde spíš o Pyrrhovo vítězství: Stále méně populární strana se semkla kolem stále méně populárního předsedy.

Poslední dva týdny sice úplně nepomohly ani Babišovi, tah s Pilným je ale jeho vlastní tečkou za takzvanou vládní krizí, jež ve skutečnosti samozřejmě není ničím jiným než předvolební kampaní. Politický nebožtík Jiří Paroubek kvůli tomu shazoval celé vlády, nejen jednoho ministra.

Pilný se v jistém ohledu podobá Babišovi: šéfoval českému Microsoftu i dalším velkým firmám a je i podnikatel. Podobně začínal i v politice, když nejdřív kandidoval za protestní Občany.cz, až nakonec skončil v ANO. Nejde tedy o žádného tradičního politika, kterých lidé mají zatím dost nejen v Česku, jak ukazují mnohé nedávné volby i žebříčky politické popularity. Navíc lidé Pilného znají i z televize, kde buď vystupoval jako zkušený investor, nebo moudrý a vážený člověk.

Na rozdíl od Aleny Schillerové teď může jako ministr financí lidem slibovat, že bude i státní finance řídit jako Microsoft – a kdo by si to nepřál? Neznám o moc lepší politický slogan. Navíc má Pilný pro ANO i další plus – a mínus pro ČSSD: ANO veřejně kritizoval, a může tak posloužit i jako živý důkaz, že Babišovo hnutí nefunguje jako partaj Kim Čong-una, kde za kritiku vůdce prostě zmizíte ze světa.

Za tohle rebelství se sice o Pilném nějaký čas mluvilo spíš v minulém čase, teď je z něj ale najednou ministr. A z Babiše zřejmě mučedník na plný úvazek, protože teď na to bude mít dost času.

Babiš navrhl jako svého nástupce poslance Ivana Pilného:

Video  Andrej Babiš - tisková konference na finančním úřadě  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zdenekk- ( 19. května 2017 08:56 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

Samo ( 18. května 2017 20:54 )

A nejvíc ze všech kradou Babišovci, akorát o tom nic nevíš, protože mají bezvadné krytí, protože Sobotka udělal po volbách velkou chybu v tom, že dal Babišovi ministerstvo financí a k tomu ještě ministerstvo spravedlnosti a to už věděl jak dopadl Nečas, který neměl pod kontrolou právě tyto ministerstva. Kdyby neměl Sobotka v týmu Chovance, tak mu Babiš rozebral i Policii ČR a pak už by byl jen krok k tomu, aby zde zavedl policejní stát, a pak by už si kradl bez jakékoliv kontroly, až by si nakradl tolik, že by se z toho zalkl. Zatím má jenom zdravotní problémy, ale ne zas natolik vážné, aby klekl.

Samo ( 18. května 2017 20:41 )

Nechte se zahrabat i s vašimi volebními průzkumy. Idiotů je v naší republice sice požehnaně, ale není jich zase tolik aby dali 35% hlasů Babišovi i po těch jeho průserech a dalších 12% komunistům. Jenom důchodců je 3 miliony a pochybuji, že ti dají hlas Babišovi po zkušenosti vtéto koalici, kdy Babiš úspěšně brzdil ČSSD v jejich snaze přidat více na valorizacích důchodů. A tak tato vláda přidala na valorizacích k průměrnému důchodu za 4 roky o 200 kč méně než Nečasova vláda za 3 roky. Nebudou je volit OSVČ, kterých je odhadem 1,5 milionu, protože místo toho aby je vláda podporovala, tak je šikanuje jako malé kluky- od EET, kdy je nechá zaplatit náklady na zavedení systému, přes pokuty za každou chybu, kterou udělají nechtěně v hlášení Finanční správě a vymysleli takový sazdebník pokut, který začíná na 10 tisících a končí na 1 milionu. A nebudou je volit asi ani zdravotníci, kteří museli od Babiše poslouchat celé 4 roky, že české zdravotníctví je černá díra.

amgal ( 18. května 2017 12:56 )

Asi ses spletl Holec, mrtvý muž ministrem financí? On bude dost živý na to, aby odhalil další podvody čssd a opozice.

hejhej ( 18. května 2017 12:51 )

1pravda1: "odborník" Kalousek nasekal za svého ministrování 670 miliadr dluhů a další "odborník" Sobotka 400 miliard. O tom se nesmí psát - proč ??? Schwarzenberg dostal od Kalouska ze státního rozpočtu na Orlík 100 milionů a ještě mnoho milionů z EU. A nyní vlastně za nic štvou na pana Babiše - zrůdy. Volím ANO !!!! Nechci už vidět alkoholický ksicht Kalouska a podrázacký ksicht Sobotky.

Zobrazit celou diskusi