Na přelomu léta a podzimu letošního roku se v oblasti Čihadel v Praze 14 objeví nová rozhledna Doubravka XIV. Bude mít odvážnou konstrukci, kterou má na svědomí tým odborníků s názvem Huť architektury. Vrchol věže, který ponesou tři podstavce, se bude tyčit 20 metrů nad okolním terénem.

Konstrukce vyhlídky měla původně tři návrhy na svůj vzhled. Radnice se rozhodla jít cestou originální a dobře zapamatovatelné konstrukce.

Dominanta pomůže s problémy

„Zeleni na Čihadlech dnes chybí nějaká dominanta. Místní zeleň je takzvaná městská buš, je to tedy spíš křoví. Není to lesopark, ale něco obtížněji přístupného. Chtěl bych, aby z oblasti vznikl park, který by byl zázemím pro lidi,“ uvedl na představení projektu starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09), který dodal, že prostor se nikdy nestane parkem typu Stromovka s parkovými cestičkami.

Oblast Čihadel na Černém Mostě je v současnosti neupravená. V budoucnu tu má vzniknout nová relaxační zóna.
Autor: Martin Přibyl

Myšlenka vzniku rozhledny vychází podle autorů i vedení radnice z toho názoru, že pozorování sídliště na Černém Mostě z dálky může Pražanům přinést tolik potřebný nadhled, ze kterého se problémy každodenního života budou zdát malicherné.

Zapište se do rozhledny

Vyhlídka bude stát celkem 3,5 milionu korun. 3 miliony zaplatí investiční společnost Landia Management s.r.o., zbylé peníze by měly vzejít ze zajímavého projektu, kterého se budou účastnit sami lidé.

„Rozhledna je věcí veřejnou, veřejným zájmem, společně sdílenou ideou a vyšším zájmem. Pro účastníky jsme proto vyčlenili všech 98 schodnic, které si mohou zájemci koupit a vyfrézovat na ně své jméno nebo vzkaz ostatním,“ uvedl architekt a autor projektu Martin Rajniš. Podle něj může jít o zajímavý dar, vzkaz lidstvu a podobně. Organizátoři prodej zahájí začátkem června pomocí facebookové aplikace.

Divokých prasat se nebojí

Přestože se v minulých měsících Černý Most potýkal se zvýšenou aktivitou divokých prasat, okolí rozhledny Doubravka na Čihadlech žádné speciální úpravy mít nebude. „Opatření nechystáme. Doubravka s prasaty nijak nesouvisí. Samozřejmě tím, že se tam bude stahovat větší množství lidí, se domníváme, že prase jako každý jiný živý plachý tvor radši uteče, než aby se potkávalo s davy lidí, kteří tam budou chodit,“ uvedl starosta Radek Vondra.

Podívejte se, co na přemnožení prasat v místě říká odborník:Vznikem nové vyhlídky plány na změnu zelené plochy v Praze 14 nekončí. Vizí radnice je, že z oblasti vznikne nová klidová lokalita v projektu „Cesta k Doubravce“. Počítá se v něm s revitalizací turistických tras a cyklotras, objevit se mají relaxační a pikniková místa, zázemí pro občerstvení přímo u rozhledny nebo dětské hřiště v rezidenční čtvrti Rajský vrch.

Pokud všechno půjde podle plánu, první lidé vystoupají na Doubravku na konci září letošního roku. Vstup na ni bude zadarmo. Místní úřad však bude sledovat, jak se návštěvníci budou k vyhlídce chovat. V případě potřeby budou úředníci připraveni na úpravy režimu provozu této nové atrakce pro výletníky.

Podívejte se na současný vzhled Čihadel a vizualizaci nové rozhledny:

Fotogalerie
9 fotografií

Začátkem roku pořádali myslivci na Černém Mostě hon na divočáky. Podívejte se: