Maroko je opravdové království barev. Země s exotickou kulturou a nepřebernou historií nabídne vše od vyprahlé pouště v té nejkrásnější podobě přes zasněžené vrcholky velehor až po překrásné pláže plné moderních hotelů. Až do 50. let tu vládli Francouzi a evropský vliv je díky tomu stále patrný. Třeba i v místní kuchyni, kde najdeme po boku arabského kuskusu a typického tažínu i perfektní francouzské palačinky crêpes nebo croissanty.

Marrákeš

Královské město je obklopené palmovými háji a zasazené mezi zasněžené vrcholky Atlasu a Saharu. Většina turistů sem ale míří především zažít ruch na náměstí Jemaa El-Fna. Bizarní obří tržiště totiž nabízí kromě všeho možného zboží i polykače ohně, akrobaty, cvičitele opic nebo uspavače hadů. Zajímavým místem je i zahrada Majorelle. Tento soukromý ráj plný květeny ze všech kontinentů vlastnil módní návrhář Yves Saint-Laurent. Dnes je veřejně přístupnou botanickou zahradou.

Náměstí Jemaa El Fna je plné kejklířů, polykačů ohně a uspavačů hadů.
Autor: Shutterstock

Ait Ben Haddou

Milovníci filmů určitě rádi navštíví vesničku Ait Benhaddou u města Ouarzate, nad kterou se tyčí stejnojmenná monumentální pevnost. Již na první pohled poznáme, že se tu natáčelo několik známých filmů. Například ve Hře o trůny znázorňuje město Yunkai. Točily se zde i velkofilmy Gladiátor, Babel, Lawrence z Arábie, Sodoma a Gomora nebo Ježíš Nazaretský. Vesnice je zařazena do světového dědictví UNESCO.

Ait Ben Haddou
Autor: Shutterstock

Agadir

Nejznámější a největší marocké letovisko se 600 tisíci obyvatel žije čilým životem. Přestože byl přístav založen už v 16. století, dnes je to především město plné moderních hotelů podél 10kilometrové pláže s promenádou.

Agadir
Autor: Shutterstock

Essaouira

Nadšenci do seriálu Hra o trůny ve městě určitě poznají seriálový přístav Astapor. Ale nejsou to jen hollywoodští tvůrci, které město přilákalo. Poměrně krátký čas tu pobýval i hudebník Jimi Hendrix. Město a blízké okolí na něj ale nikdy nezapomnělo a dodnes tu narazíme na pamětníky. Je tu doslova kultem, který je patrný v řadě kaváren a hotelů, především v blízké vesnici Diabat, kterou si podle místních celou koupil. Přestože v ní pravděpodobně nikdy nebyl.

Keramika patří k tradičnímu zboží prodejců.
Autor: Shutterstock

Atlas a Sahara

Bájné pohoří Atlas s nejvyšší horou Toubkal (4165 m) láká horolezce a dobrodruhy. Je poseto berberskými vesničkami, krásnými údolími a řekami a táhne se až k Sahaře. Navštívit tu můžeme třeba Oukaimeden, lyžařské středisko, kde se budeme cítit jako v Alpách, nebo na úpatí pouštní město Erfoud. Z něj je krásný výlet do pouště do Merzougy za beduíny, a hlavně na 150 m vysoké duny Erg Chebbi.

Vodopád Ouzoud v pohoří Atlas
Autor: Shutterstock
Fotogalerie
20 fotografií