Například strážnice z revíru Brno-střed Kateřina. S výzvou, která se šířila v řadách městské policie, neměla problém. Dokonce se prý i trochu těšila. Když je nás tolik a jde o dobrou věc, není proč váhat," svěřila se Blesku.

Tomáš Sitta, strážník hlídkové služby na Brno-středu, prozradil, že se s kolegy tak trochu hecovali. „O darování krve by člověk neměl moc přemýšlet. Nikdy totiž neví, jestli ji sám nebude potřebovat,“ prohlásil policista.

S úsměvem celou proceduru podstoupila i čtyřiadvacetiletá Sabina Peprníčková, která ovšem musela s lékaři před odběrem konzultovat někdejší zánět ledvin. Testy dopadly dobře. „Z jehel fóbii nemám, jdu do toho s ostatními,“ ubezpečovala Sabina.   

Výzva našla velkou odezvu

Podpořit a povzbudit podřízené přišel i ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal, sám držitel zlaté Jánského plakety za více než 40 odběrů krve. „Odezva od strážníků byla natolik silná, že zvažujeme zmapování zájmu o společný zápis do národního registru dárců kostní dřeně,“ dodal ředitel.

Video
Video se připravuje ...

Strážnice Kateřina se víc než odběru krve bála otázek Blesku. Mezi dárci měla podobně jako dalších sedm desítek jejích kolegů a kolegyň premiéru Zdeněk Matyáš

U Městské policie Brno působí momentálně pět stovek strážníků. Po květnovém hromadném odběru se bude mezi dárce krve řadit již téměř polovina z nich.

Nové dárce, kteří často dorazili přímo v uniformách, ocenila i primářka transfuzního a tkáňového oddělení nemocnice Hana Lejdarová. Strážníci, republikoví policisté nebo hasiči jsou prý přímo ideální dárci. „Tyto organizované složky jsou spolehlivé, disciplinované, spolupráce s nimi je jedním slovem výborná,“ podtrhla primářka.

Video
Video se připravuje ...

Primařka transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno Hana Lejdarová si spolupráci s dárci krve z řad policie a strážníků pochvaluje Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
13 fotografií