Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politolog: Zeman ztrácí podporu, kryje to Kajínkem. Babiš si hraje na mučedníka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. května 2017
05:02

Miloš Zeman se vrací z Číny a čeká se, jak přistoupí k odvolání Andreje Babiše (ANO). Bohuslav Sobotka (ČSSD) prezidentovi hrozí kompetenční žalobou. Podat by ji měl, míní politolog Lukáš Jelínek. Nejde prý jen o Zemana, ale i další prezidenty v budoucnu. Politolog také pro Blesk.cz komentuje, jak vnímá Zemanův tah Kajínkem i Sobotkovy obavy, že by se Babiš mohl stát mučedníkem. Tuhle roli podle něj hraje šéf ANO už dávno.

Byla to pořádná ostuda. Prezident Zeman ukazoval na premiéra holí, otočil se k němu zády a odešel uprostřed jeho věty. Ztratil tím prý podporu ČSSD pro prezidentské volby. Sociální demokraté zvažují vlastního kandidáta, avizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Potom, co Miloš Zeman udělal, silně ztratil podporu uvnitř ČSSD,“ řekl Sobotka v rozhovoru pro ČTK.

Je odvrat ČSSD od Zemana definitivní? „V sociální demokracii není nikdy nic definitivní. Do listopadu, kdy se původně chtěli sociální demokraté vyjádřit k prezidentské volbě, je ještě spousta času a ty názory se můžou tříbit. Může se stát, že část ČSSD dál bude trvat na tom, aby byl podporován Miloš Zeman. Bohuslav Sobotka však nyní chtěl využít situace, kdy je v určité převaze a kdy je tady poměrně výrazné pobouření veřejnosti nad Zemanem,“ míní politolog Lukáš Jelínek.

VIDEO: Jak Zeman potupil Sobotku: Mával na něj holí, otočil se k němu zády a odešel ze sálu. Premiér to ustál

Za racionálnější stanovisko však politolog považuje to, že pro ČSSD je podstatná říjnová volba do Poslanecké sněmovny a prezidentské volby by měly především zvažovat voliči a ne politické strany. Najít vhodného levicového kandidáta bude hodně těžké, upozorňuje Jelínek.

„Spojenectví Zemana a Babiše je pragmatické“

Pod Sobotkou však vypadá ČSSD stmeleněji než jindy. „Sociální demokracie se dokáže sjednotit, když existuje zřetelný společný nepřítel, proto třeba bývala v minulosti stmelenější v opozici než v dobách, kdy vládla a kdy měla spoustu různých témat, které ji štěpily,“ říká Jelínek.

Stmelovacím tématem je nyní Andrej Babiš (ANO). „Hodně však pomohly i ty události na Pražském hradě, kdy došlo nejen k Sobotkově ponížení, ale i Sobotkově reakci, kde se Sobotka projevil jako politik, který se nechce vzdát, a bylo od té doby cítit, že načerpal jakousi novou energii,“ pokračuje politolog.

S povděkem to kvitovali i sociální demokraté, protože Sobotku považovala řada z nich za unaveného a dokonce i „neschopného“, míní Jelínek. Nyní mají zpět lídra, za kterým mohou jít do voleb.

Skloňuje se přitom pakt Zeman - Babiš. Pro někoho je to mýtus, pro jiného realita. Podle premiéra Sobotky by však nebyla pro budoucnost ČR dobrá zpráva, „pokud bychom tady měli mít premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana v mocenském tandemu“. 

„To není pakt, který by ti dva podepsali, který by dlouze chystali. Je to určitý průsečík jejich politických zájmů a postojů. Zeman chce být prezidentem, Babiš chce být premiérem a vzájemná podpora je pro ně výhodná. Není to o tom, že by si tak strašně ve všem rozuměli. Je to pragmatický tah,“ řekl Blesk.cz Jelínek, který je též místopředsedou rady ÚSTR (Ústav pro studium totalitních režimů).

VIDEO: Jak Sobotka vnímal trapnou chvíli na Hradě, prozradil v pořadu Ptám se, pane premiére

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kajínek? Ideální téma pro odvedení pozornosti voličů, míní politolog

Prezident zaujal pozornost i zamýšlenou milostí pro Jiřího Kajínka, odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Podle Jelínka je to manévr, který leccos překryl, ale prezidentův rating nepozvedl.

Miloš Zeman viděl, že v té ústavní krizi tahá za kratší konec provazu. Že ústava je na straně premiéra a na stranu premiéra se po tom, co Zeman Sobotku ponížil na Pražském hradě, začíná stavět veřejné mínění. V takové situaci je pro Zemana důležité nastolit jiné téma do veřejné diskuze, které bude všem srozumitelné, voliče zaměstná, odvede jejich pozornost. Jiří Kajínek je naprosto ideálním tématem, které tato kritéria splňuje,“ podotýká.

VIDEO: O Kajínkovi mluvil Zeman v Číně s redaktorkou Blesku

Premiér Sobotka přitom zvažuje kvůli Zemanovým průtahům při odvolání ministra financí Babiše podat kompetenční žalobu. Odvolání Babiše prý nic nebrání, tvrdí premiér a vyčkává návratu prezidenta z Číny. „V okamžiku, kdy se ukáže, že prezident ústavu nerespektuje, pak musím jako předseda vlády konat,“ varuje Sobotka.

„Kompetenční žaloba by České republice prospěla nezávisle na Miloši Zemanovi, protože do podobné situace se můžeme dostávat v budoucnu i s jinými prezidenty,“ říká Jelínek. Premiér by podle něj měl podat kompetenční žalobu, pokud Zeman nebude konat nejpozději začátkem příštího týdne.

Jelínek: ANO na krizi může ztratit

Vládní krize mezitím pokračuje, Zeman na ní dle politologa prodělává. Ale nemusí být sám. „Krize je důležitá hlavně proto, že na ní může ztratit Andrej Babiš a hnutí ANO. A to ani ne tak kvůli korunovým dluhopisům, což je věc pro voliče velmi složitá, ale třeba kvůli tajným nahrávkám, protože z nich vyplývá, že je tady politik, který něco jiného říká na veřejnosti a něco jiného říká v soukromí. Na to bývají voliči často hákliví,“ míní Jelínek.

Premiér Sobotka však vyjádřil také obavu, že by se z Andreje Babiše mohl stát mučedník. „Pokud se bude Andrej Babiš stylizovat do role mučedníka, tak to bude zatraceně falešný mučedník. Mučedník by byl, kdyby byl odvolán bez důvodu,“ míní Sobotka a dodává: „My se nechceme stát firmou Andreje Babiše.“

VIDEO: Andrej Babiš podstoupil vyšetření v IKEMu

Video  Babiš byl na vyšetření v IKEMu  - Jakub Veinlich, Jan Jedliška
Video se připravuje ...

„Andrej Babiš si tady hraje na mučedníka od okamžiku, kdy vstoupil do politiky, takže to není žádná nová role. Od začátku mluví o tom, jak se všichni ti kmotři a staří politici proti němu spikli. Je to věc, kterou ještě nějakou dobu bude opakovat, dokud nezjistí, že mu klesají preference a že musí začít hrát nějakou jinou roli,“ uvedl Jelínek.

Otázkou však je, zda ČSSD v čele se Sobotkou může z vládní krize vytěžit posílení v preferencích, které v průzkumech padaly daleko za ANO. Zvláště levicový volič se rozhoduje podle sociálních, ekonomických témat a otázky ústavy, zákonnosti pro něj nemusí být rozhodující, pokračuje Jelínek. 

Od komunistů jen gesto, které skončí krachem

O samostatný postup v rámci vládní krize se pokusili komunisté. Shání totiž podpisy pro svolání jednání o nedůvěře vládě. Z ČSSD je podpořila Marie Benešová, která je přitom poradkyní i na Hradě. „Paní Benešová se sociální demokracii vzdaluje dlouhodobě, to není nic tak překvapivého,“ říká politolog.

Premiér Sobotka se nechal slyšet, že úplně nerozumí tomu, proč by zrovna v tuto chvíli mělo probíhat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. A věří, že by tento návrh podporu nezískal. Komunisté mají tři desítky podpisů a potřebují 50.

„Sehnat podpisy bude těžké, ještě těžší by bylo zajistit dostatečný počet hlasů pro vyjádření nedůvěry vládě. Tam má Sobotka i s lidovci dobrý manévrovací prostor nalevo i napravo. Je to spíš politické gesto od KSČM, ale nemyslím, že by někdo moc věřil, že by podobné kroky mohly být dotaženy do úspěšného konce,“ dodává Jelínek. 

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE

VIDEO: Komunista Filip ve studiu Blesku o Sobotkově hradním zesměšnění

Video  Komunista Filip pro Blesk: Tušil jsem, že Zeman Sobotku zesměšní  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zdenekk- ( 19. května 2017 08:35 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

rego- ( 18. května 2017 20:10 )

Čím to,že jsem takové primitivní hovado.........???????Jo už vim,jsem zdenekk ...

joudajoudovy ( 18. května 2017 12:44 )

pry si politolog se sobo bobem nerovnaji pouze noty ale i gumy od spodaru?

joudajoudovy ( 18. května 2017 12:42 )

brouku! ceska zavist je bezbreha. radeji bez na sobe zamakat, aby si i ty mel/a dobry pocit z vlastniho uspechu a prestan spradat pikle a druhym prej plne pytle.

ivanak ( 18. května 2017 11:49 )

Mimochodem,když tady píšete jak je pan Zeman nemocný,že nemůže dělat prezidenta.Co Havel?kolikrát ten utíkal hrobníkovi z lopaty?To vám nikomu nevadilo?Vždyť byl víc po nemocnicích,než v úřadě a když náhodou vylezl na veřejnost,tak byl zase hned nemocnej.Máte krátkou paměť teda.Ze začátku by nejraději kraloval z hospody ve vytahaným svetru a kalhotách nad kotníky.Dáša měla na sobě zmuchlaný šaty,jako kdyby je zrovna vytáhla kr-ávě z hu-by.Jděte s vaší kritikou pana Zemana do háje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa