Pokud se budete procházet po romantickém Petříně, a to zejména večer, můžete mít štěstí a narazit na ohroženého hlodavce s velkýma očima. Plch velký na první pohled připomíná šedivou veverku, zblízka se ale od milovnice oříšků liší. „Má obří černé oči jako korálky. Ty jsou znakem toho, že jde o noční zvíře,“ vysvětlila hlavní ošetřovatelka záchranné stanice Zuzana Pokorná.

Mezi jednu z nejoblíbenějších pražských destinací plchů velkých patří právě Petřínské sady. „Nemůžou tu na ně jestřábi, kteří jsou jejich přirozenými predátory, tudíž tu jsou relativně v bezpečí. Samozřejmě je mohou ohrozit psi, kočky či jiná zvířata, ale takový je risk u všech volně žijících zvířat v Praze,“ vysvětlil vedoucí Zookoutku Malá Chuchle Václav Nejman.

Plši si oblíbili i petřínskou rozhlednu

Šediví hlodavci zároveň nejsou příliš dobrými cestovali, tudíž se zdržují na jednom místě a nedokážou ani urazit přílišné vzdálenosti. Proto je jejich výskyt zejména „ostrůvkovitý“ po různých místech v Praze. Na Petříně si zvířata oblíbila dokonce i zdejší rozhlednu. „Plši se tu vyskytují už poměrně dlouho, dokonce mají hnízda ve skulinách Hladové zdi. Lezou prý i kolem a po rozhledně, což se samozřejmě nelíbí jejím provozovatelům,“ uvedla Zuzana Pokorná.

Sedmero roztomilých plchů vychovala záchranná stanice už od slepých mláďat. Někdo jim před devíti měsíci zničil hnízdo, a jelikož by se o sebe hlodavci nedokázali sami postarat, podali jim záchrannou ruku jinoničtí ošetřovatelé. „Brzo ráno jsem k nim vstávala, krmila je. Mě samotnou plši nikdy nekousli, byli to zlatíčka. Ostatní ošetřovatelé si ale neustále stěžovali a vyprávěli až hororové příběhy o ďábelských plších, kteří pořád koušou,“ popsala vtipně hlavní ošetřovatelka.

Na vypouštění šedivých zvířátek se přišla podívat i radní hlavního města Prahy pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN). „Jsem moc ráda, že jsme se tu sešli, abychom vypustili tato ohrožená zvířata zpátky do Petřínských sadů. Veliký dík patří Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy za to, že se o ně postarala, vypiplala je a vrátila zpět do přírody,“ uvedla radní.

Plši velcí se tak konečně v úterý vrátili mezi svou plší partu v Petřínských sadech. „Samozřejmě že mi budou chybět, ale při návratu živočichů zpět do přírody vidím, že to opravdu potřebují a že jsou rádi. Není to, jako kdyby se člověk musel loučit se psem, k tomu má úplně jiný vztah než ke zvířatům, kteří patří do volné přírody,“ uzavřela Zuzana Pokorná.

Podívejte se, jak roztomilí plši vypadají:

Fotogalerie
23 fotografií