Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

800 zneužitých dětí v Česku: Zvrhlíky bývají otcové, 40 dívek otěhotnělo

Autor: bud, ČTK - 
17. května 2017
05:00

V Česku loni vzrostl počet případů sexuálně zneužívaných dětí, zejména pak chlapců. Více je také případů, kdy jsou děti oběťmi dětské prostituce, celkem šlo o 23 případů, z toho čtyři chlapce. Čtyři desítky zneužívaných dívek dokonce otěhotněly. Sexuální obtěžování se podle expertů může výrazně negativně promítnout do vývoje dětí. „Pokud došlo k tvrdému zneužití děvčete, je to skutečně poškození na celý život,“ uvedla pro Blesk.cz Zuzana Baudyšová z nadace Naše dítě.

Více než 800 českých dětí se v minulém roce setkalo s nějakou formou sexuálního obtěžování. Oproti roku 2015 je to o 40 případů více, vyplývá ze statistik ministerstva práce a sociálních věcí. Na druhou stranu v posledních třech letech klesl počet obtěžovaných dětí do 6 let, loni jich bylo 86, o rok dříve 98 a v roce 2014 dokonce 133.

Naproti tomu se ale objevuje více případů dětské prostituce, loni jich bylo celkem 23, což je nejvíce od roku 2013. K prostituci byli zneužití také čtyři chlapci, jednomu bylo dokonce méně než 15 let. Celkem bylo kvůli zneužívání odebráno rodinám 42 dětí.

Případy sexuálního zneužívání dětí v Česku:

Případy sexuálního zneužívání dětí v Česku Případy sexuálního zneužívání dětí v Česku | Archiv CNC

Počty odhalených případů rostou dlouhodobě, podle odborníků to však neznamená, že by sexuální násilí na dětech bylo častější. Jsou za tím spíše důslednější kontroly ze strany sociálních orgánů i všímavost lidí nebo sousedů, kteří podezření na týrání nebo zneužívání častěji hlásí. Skutečný počet případů navíc může být i výrazně vyšší.

Zneužívané dítě může i zemřít

Sexuální zneužívání je různých stupňů a typů. Od toho bezkontaktního, kdy si jeden z rodičů, většinou otec, prohlíží se svým dítětem pornografický časopis, až po to nejhrubší zneužívání dětí, kvůli kterému může dítě zemřít,“ uvedla pro Blesk.cz ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Podle ní je dobře, že odhalování případů zneužívání je účinnější než v minulosti a aktivita státních orgánů v tomto ohledu roste. K lepšímu se posunulo i samotné vyšetřování. Například policie má dnes už k dispozici speciálně vybavené místnosti, ve kterých probíhají citlivé výslechy dětí. „Zde se s dítětem v klidu hovoří a pomocí loutek může dítě ukázat, co se odehrálo,“ říká Baudyšová.

Některé případy dětí měly i vážné následky. U 20 dětí byla nutná hospitalizace, dalších 23 bylo zraněno a posttraumatickou stresovou poruchu identifikovali lékaři u 44 dětí. Podle statistik dokonce 40 dívek otěhotnělo, z toho jedna pak v souvislosti s nabízením v rámci prostituce.

Nejčastěji docházelo ke zneužívání vlastními rodiči nebo někým z blízkých příbuzných.  „Nejčastěji je to muž v roli otce, tedy otec vlastní či nevlastní. Zneužívání je opakované. V průměru trvá tři a půl roku,“ říká Eva Vaníčková z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Chlapce podle ní častěji zneužívají cizí lidé či známí, bývá to třeba učitel, vedoucí kroužku nebo kněz.

Psychická porucha, odmítání mužů

Děti, které se stanou obětí sexuálního zneužití, mohou mít podle odborníků do budoucna vážné problémy v oblasti psychiky. „U děvčat, pokud jsou zkušenosti velice negativní a došlo k tvrdému zneužití děvčete, je to skutečně poškození na celý život. Za prvé může mít nenávist k mužům či k sexu a za druhé může dojít i k poškození genitálu,“ uvedla Baudyšová.

Podle rozsáhlé mezinárodní studie z roku 2013, kterou v Česku realizovala Jihočeská univerzita, přiznalo osobní zkušenost se sexuálním zneužitím v dětství až 10 procent respondentů z řad vysokoškolských studentů. Z toho až 5 procent respondentů uvedlo, že šlo o obtěžování s vyšší intenzitou. „O pokusu o pohlavní styk se zmínilo zhruba pět procent odpovídajících. Sex s pachatelem měla čtyři procenta studentů a studentek, třetině z nich nebylo ani patnáct let,“ komentoval výsledky jeden z autorů studie Miloš Velemínský.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se k otázkám Blesk.cz ohledně sexuálního zneužívání dětí nevyjádřilo.

Podívejte se, jak vypadá speciální místnost pro výslech dětí:

VIDEO: Loni kněz zneužíval školačku v Polsku

2627804:full:true:true