Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Indická „Dita P.“ vaří na ohni u pole. Její kuchařskou show sledují miliony

Autor: nka - 
16. května 2017
12:55

Zatímco v Česku tisíce lidí vařily podle Dity P., která své recepty připravovala v přepychové kuchyni, pozornost kulinářského světa se nyní upírá do indických polí a luk. Novou hvězdou je totiž 106letá Indka, jež se vymyká tradiční představě televizního šéfkuchaře. Vaří pod širým nebem na ohni, při přípravě jídla sedí na zemi a zeleninu loupe nehty. Přesto má její svérázná kuchařská show na YouTube miliony příznivců. 

Žena z východoindického města Gudivada nemá rodný list, svůj věk ale odhaduje na 106 let. Babička Mastanamma je známá výbornou kuchyní, její pravnuk ji proto spolu s kamadárem začal natáčet a videa umisťovat na YouTube.

„Lidé, kteří žijí ve městech, už úplně zapomněli tradiční způsob vaření. Chtěl jsem jim ukázat, jak se vařilo za starých časů,“ popisuje pravnuk Laxman.

Mastanamma vaří v polních podmínkách. Sedí pod širým nebem na zemi řídce porostlé trávou, místo sporáku má ohniště, většinu surovin trhá a míchá rukama a místo hrnce používá například slupku z vodního melounu. Všechny přísady dávkuje od oka a hotová jídla servíruje na listech banánovníku.

Vaří hodně pokrmů z rýže a zeleniny, nevyhýbá se ale ani masu. „Sousedi mi říkají, že vařím moc dobře, a ptají se, kde jsem se to naučila,“ směje se křehká babička v růžovém sárí a dodává, že kuchařské umění ovládla sama.

Takhle vypadá kuchařská show počesku pod vedením Dity P.:

Video  Dita P.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Její recepty jsou na YouTube velmi oblíbené, odběratelů má přes 300 tisíc a řada videí má i několik milionů zhlédnutí. „Ze začátku jí nedocházelo, co se děje. Připadalo jí to legrační. Když později pochopila, že se na její videa dívají lidé a líbí se jim, byla moc ráda,“ vzpomíná pravnuk.

Mastanamma to v životě neměla lehké. Nikdy nechodila do školy a rodiče ji provdali v jedenácti letech. O jedenáct let později ovdověla a od té doby sama vychovávala pět dětí, které živila prací na poli. Teď žije sama v sousedství svého syna a užívá si slávu. Jediné, co ji trápí, je slábnoucí zrak. Vařečku ale ještě dlouho na hřebík pověsit nehodlá.

 

djaba ( 17. května 2017 12:21 )

 Před vařením se škrábala v ppdeli a kkndě .A stejnými nechty dlabe špinavé suroviny .Cha cha , o vařečce neslyšela ani vyprávět .Ostatně ,jednooký mezi slepými král .

Zobrazit celou diskusi