Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dlouhý sepsul za podnikatele vládu: Babiš se mi za „kariéristu“ neomluvil

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. května 2017
11:45

Vládní krize se promítla také do volebního sněmu Hospodářské komory. Její prezident Vladimír Dlouhý v úvodním projevu připomněl osočení ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO). Na jedné z uniklých nahrávek totiž šéf ANO označil Dlouhého za „kariéristu“, ten si teď vzal na paškál celou vládu. Podle šéfa Hospodářské komory vláda pro firmy nic neudělala a hází jim klacky pod nohy. Kvůli vládní krizi hrozí podle něj balkanizace politického života.

„Co jste, přes veškeré sliby a kritiku předcházejících vlád, vlastně pro podnikatele, zvláště ty malé střední udělali? Jak se urychlila realizace tolik potřebných infrastrukturních projektů? Proč každá snaha o zjednodušení rozhodovacích procesů naráží na byrokracii a žárlivost ministerských úředníků, neochotných vzdát se svých údajně nenahraditelných kompetencí?“ hřměl Dlouhý od řečnického pultíku za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky a předsedy Senátu Milana Štěcha (oba ČSSD).

Na druhé straně prezident Hospodářské komory uznal, že za současné vlády se skutečně zlepšil výběr daní. „Když ale stát má více, proč nestaví?“ podivoval se a zdůraznil, že vládní kroky navyšují výdaje podnikatelů.

Podívejte se na rozhovor s prezidentem Hospodářské komory:

Reakce premiéra Sobotky:

Babiš se mi neomluvil

Dlouhý zareagoval i na slova ministra financí Andreje Babiše (ANO), která se objevila na jedné z uniklých nahrávek s tehdejším novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Babiš na ní viní Dlouhého z toto, že Radek Pokorný, vlivný advokát a přítel Bohuslava Sobotky, stále sedí v předsednictvu Rozhodčího soudu. „Dlouhý, kariérista jeden zku*vený. Z Goldman Sachs. Sliboval mi, že vyhodí Pokorného z Rozhodčího soudu, a neudělal to,“ zní hlas Andreje Babiše na první z trojice nahrávek.

Od svého nástupu jsem byl přesvědčen, že ve vedení Rozhodčího soudu má dojít ke změnám. Neslyšel jsem od ministra financí žádná slova omluvy, rozohnil se Dlouhý v reakci na Babiše.

Podívejte se na projev Vladimíra Dlouhého:

A nabízíme vám i řeč premiéra Bohuslava Sobotky:

Video  Premiér Sobotka (ČSSD): Česko musí říct, kdy přijme euro. Prezident Hospodářské komory Dlouhý: Není to jen o výměně peněz na dovolenou.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

I ministr financí měl na sněm Hospodářské komory dorazit, telefonicky se ale omluvil. „S panem Dlouhým jsem dnes ráno telefonicky mluvil a omluvil se mu. Na sněmu mne zastoupí pan Brabec. Měl jsem plánovanou návštěvu školy a teď zdravotní termín,“ napsal Blesk.cz v SMS zprávě.

1tigrusenka ( 17. května 2017 06:11 )

moc se neusmívej, tvuj zm.r.danej fotr byl taky komouš a ještě k tomu pomocník VB, ko.kotí hlavo

1tigrusenka ( 17. května 2017 06:08 )

Dlouhý - největší ubožák, který nepřekročil svůj komunistický stín, má zásluhu na tom že se budem ještě 50 let topit ve s.račkách také díky pithardovi, klausovi, Pilipovi a další pakáži z porevolučních let

1kago1 ( 16. května 2017 14:45 )

Kdo to zacal? Babis, kdyz mu raketove stoupaly preference? On sve rivaly ani nicit nemusel. Proc se Dlouhy patrici mezi prvni napomahace tunelaru dnes hlasi? Pravicaci a znovu ozila ODA, potrebuji nahonit hlasy, aby opet porcovali medvedy, roztaceli kohouty a vydrancovali nerosty v Krušných Horách. Zde již rube Karel Janeček, podporující Kalouska. Chce to vice myslet a videt mezi radky.

ARMAGEDON2017 ( 16. května 2017 14:40 )

Za co by chtěl omluvu tento zku rvený parazit?Pan Babiš řekl pravdu a navíc je Dlouhý podvodník s podpisy. Když se mu na to přišlo a byl odstaven, tak se nazval aspon prezidentem naprosto zbytečné sešlosti Je to ubožák.

123123 ( 16. května 2017 14:36 )

Nic mi nevypadlo. Reakce byla na karieristu Dlouheho a jeho predlispadove aktivity se soudruzskou a Stb podporou. Jinak v textu sam Havloidy zminuji a do ranku Dlouhy, Dyba patri i jejich spolupracovnik z prognostaku santa. Jo a jsem pro ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa