Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: Jak funguje vesmír a co o něm (ne)víme? Clarkova kniha to vysvětlí i laikům

Neznámý vesmír v 10 kapitolách
Neznámý vesmír v 10 kapitolách  (Autor: Euromedia)
Autor: lm - 
19. května 2017
11:53

Je všude kolem nás a přitom o něm stále moc nevíme. Vesmír je obestřen tajemstvími, která přesahují naši prozatímní hranici poznání. Zažité se mění lusknutím prstu a těžko říct, kdy a jestli vůbec principy vesmíru zcela odhalíme. Chcete-li se o kosmu dozvědět více, pak si přečtěte knihu Neznámý vesmír v 10 kapitolách.

Neznámý vesmír v 10 kapitolách představuje největší objevy o hlubokém kosmu, které nás v minulosti donutily přehodnotit, co o vesmíru víme. A to od dob, kdy lidé poprvé začali vzhlížet k obloze, přes Newtonovy zákony přitažlivosti až po současné kosmické projekty, jako například mapu zbytkové záření po velkém třesku, kterou v roce 2013 zveřejnila Evropská kosmická agentura.

Clarkova kniha je průřezem dějin astrologie a kosmologie, ve které najdete všechny tyto zlomové události. Nejde ale o nudné dějiny, spíše o poutavý příběh, který je daný do souvislostí. Na autorovi, který dlouhá léta píše články o astronomii, je rovněž nutno ocenit, že představuje čtenáři všechny teorie o vesmíru rovnocenně, aniž by nějakou upřednostňoval, či naopak upozaďoval. 

Kniha je určena jak odbornější populaci, tak laikům, kteří by chtěli porozumět, jak náš vesmír vznikl a jak funguje. Druhá jmenovaná skupina se ale musí smířit s tím, že v knize je dosti vědeckých pojmů, a i když se autor snaží o jejich vysvětlení, občas budete tápat. Pokud se tím ale nenecháte odradit, pak se dozvíte spoustu zajímavých skutečností o světě, ve kterém žijeme.


Stuart Clark

Neznámý vesmír v 10 kapitolách

nakladatelství Knižní klub v edici Universum, 2017

288 stran

Hodnocení: 80 %

spania ( 19. května 2017 12:03 )

Kniha bude určitě zajímavá a kdo se o tuto tématiku zajímá,tak to bude určitě skvělé počteníčko.S.Clark je známý autor,který se vesmírem,astronomií a tím vším okolo zabývá už spoustu let,takže až na knihu narazím,určitě si ji koupím

Zobrazit celou diskusi