Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Německý neonacista prchl z vězení do Maďarska. Žádá „vůdce národa“ o azyl

Autor: ČTK, mah - 
15. května 2017
17:30

Ve vlasti ho odsoudili za popírání holokaustu. Německý neonacista Horst Mahler se proto rozhodl prchnout do Maďarska, kde požádal o politický azyl. Oznámil to sám Mahler v dopise, který zveřejnil německý list Mitteldeutsche Zeitung. V textu uvádí, že požádal „vůdce maďarského národa Viktora Orbána“, aby mu poskytl „azyl před politickým pronásledováním“. Maďarská policie sice oznámila, že extremistu zadržela, ale neuvedla další detaily.

Neonacista si odpykával desetiletý trest za popírání masového vyvražďování Židů za druhé světové války a za antisemitské podněcování. Před dvěma lety mu soud povolil vězení opustit kvůli vážné nemoci. Měl nařízeno vrátit se do věznice ke konci loňského roku, což ale neučinil.

Maďarská policie na své internetové stránce odpoledne oznámila, že Mahlera zadržela ve 13:45 v pohraničním městě Soproni na západě země a vzala ho do vazby. Žádné detaily v této souvislosti zatím neuvedla.

Nyní jednaosmdesátiletý Mahler patřil v roce 1970 k zakladatelům levičácké teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), která vraždami a únosy politiků a podnikatelů usilovala o zhroucení státu. Později přešel do tábora krajní pravice. Opakovaně byl odsouzen i za propagaci nacismu a hanobení národa.

S neonacisty mají problémy i v Řecku:

Video  Bývalý příslušník speciálních jednotek Ilias Kasidiaris, mluvčí řeckých neonacistů, fyzicky napadl dvě ženy.  - /Youtube/
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi