Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 let od zatčení Ratha: Němcová promluvila o klíčovém telefonátu od Zemana

Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2017
05:50

Před pěti lety policisté zadrželi v Hostivici tehdejšího poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha. Byl ozbrojený a v krabici od vína si nesl sedm milionů korun. Byl velmi překvapený. Jeho zatčení komplikovala poslanecká imunita. Tehdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová původně zprávě nevěřila. Do auta jí to volal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož hlas po telefonu neznala.

Je večer 14. května 2012. Policisté zadrželi na ulici tehdejšího poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha. V ruce nesl krabici od vína plnou bankovek. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová později potvrdila, že v ní bylo sedm milionů korun. O pár dní později Rath a další lidé skončili ve vazbě.

„Život někdy překvapí a zaskočí nás, to byl ten případ. Šlo o takový šok, který můj život poslal úplně jiným směrem,“ okomentoval dnes pět let staré události pro Blesk.cz samotný David Rath.

David Rath se ptal Miloše Zeman, jestli netrpí ztrátou paměti: 

Aby mohli policisté a státní zástupci na případu pracovat, museli okamžitě kontaktovat tehdejší předsedkyni Poslanecké sněmovny. Tou byla Miroslava Němcová (ODS). V krátkém rozhovoru pro Blesk.cz řekla, že ji zpráva zastihla v autě a původně jí nevěřila.

5 let od zatčení Ratha s vínem: Němcová promluvila o klíčovém telefonátu. 5 let od zatčení Ratha s vínem: Němcová promluvila o klíčovém telefonátu. | Foto Blesk

Bylo to ohromné překvapení, ale chtěla jsem mít jistotu, že to není nějaká provokace. Že to není jen něčí hra,“ popisuje Němcová tehdejší večer. Sama byla na cestě z Jihlavy do Prahy. O zatčení Davida Ratha jí volal do auta nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Nikdy jsme si s panem Zemanem netelefonovali, tak jsem jeho hlas neznala z telefonu. Byla jsem proto trochu nedůvěřivá, jestli je to on, nebo ne,“ pokračovala Němcová.

Situaci zachránila Bradáčová

Pochybnosti Němcová ztratila ve chvíli, kdy Zeman zmínil jméno vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové. Němcová tedy souhlasila, aby za ní dorazila. Ale jen do její kanceláře v Poslanecké sněmovně, nechtěla se scházet na státním zastupitelství. „To proto, abychom se potkaly na té správné půdě,“ popisuje vážnost situace Němcová s odstupem pěti let.

Bradáčová tehdy s sebou přivezla spis od policie, kde byly popsané první detaily ze zadržení poslance Ratha. Na jejich základě měla Němcová rozhodnout, zda dá souhlas s jeho dalším zadržováním anebo dá de facto „příkaz“ k jeho okamžitému propuštění. „Já si to asi hodinu pročítala a rovnala v hlavě a nechala si od ní některé věci vysvětlit. Souhlas s tím, aby byl David Rath zadržován, jsem nakonec dala,“ vzpomíná Němcová.

David Rath si nepřišel k soudu vyslechnout ani rozsudek. Proč?

Video  David Rath: Proč jsem nepřišel na rozsudek?  - Lukáš Červený, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Druhý den pak o celé situace informovala na tiskové konferenci. Následně celý spis předala předsedovi Mandátového a imunitního výboru. Tím byl tehdy dnešní premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Její rozhodnutí o zadržování Ratha totiž bylo jen dočasné. Potvrdit ho musela podle jednacího řádu Poslanecká sněmovna. Výbor stanovisko Němcové jednoznačně odsouhlasil. Definitivně Sněmovna vydala Ratha ke stíhání 5. června 2012.

„Viním vládu z účelové likvidace politického protivníka,“ řekl tehdy Rath ve svém projevu v Poslanecké sněmovně, těsně před projednáváním jeho vydání ke stíhání.

A ani po pěti letech David Rath svůj slovník nezměnil. „Jde o politický proces v rámci velké protikorupční revoluce,“ řekl Blesk.cz bývalý politik, který dnes působí ve středočeské Hostivici jako lékař. „Našli se i tací, kteří nátlaku nepodlehli a hledají spravedlivost, to vede k vnitřním půtkám uvnitř složek a věc se komplikuje,“ pokračuje Rath pro Blesk.cz s tím, že je dnes už spíš v roli diváka „v tomto zápasu o charakter naší země, tedy zda budou soudy soudit spravedlivě podle zákonů, nebo podle not politicko-prokurátorské kliky“.

Že by šlo o politický proces, ale například bývalá šéfka Sněmovny Němcová odmítá. A to i s ohledem na to, co četla v původním spise policie bezprostředně po Rathově zatčení. „Politický proces to v žádném případě nebyl. To, že byl zadržen a policie měla silné argumenty a silné důkazy, o tom já pochybnost nemám a spíš mě překvapuje a nenapadlo by mě ani ve snu, že se takto jasná věc bude táhnout pět let,“ uzavřela Němcová.

Mluvčí už dnes nemluví

Zadržením svého šéfa byla před pěti lety zaskočená i bývalá Rathova mluvčí ze středočeského krajského úřadu Berill Mascheková. Dnes pracuje jako asistentka poslance za ČSSD Vítězslava Jandáka. Dnes už se k ničemu ale nechce vracet. „To už je strašně dávno,“ řekla Blesk.cz. V minulosti se ale spojila s lidmi z Hostivice a ještě v roce 2012 kandidovala na kandidátce sdružení Středočeši2012.cz do krajského zastupitelstva. Zlanařil ji starosta Hostivice a známý Davida Ratha Jaroslav Kratochvíl, který těsně po hejtmanově zadržení vystoupil z ČSSD. Ve volbách Mascheková neuspěla.

Berill Mascheková Berill Mascheková | Blesk – Martin Sekanina, David Malík a Mediafax

Komentáři se dnes brání také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. A to i s ohledem na to, že případ není skončený a vlastně se vrátil na samý začátek.

Zrušený rozsudek kvůli odposlechům

„Vše podstatné už bylo řečeno. Nyní čekám na rozhodnutí Nejvyššího soudu o stížnosti pana ministra spravedlnosti, kterou podal z důvodu nezákonnosti rozhodnutí vrchního soudu v Praze. To je nyní podstatné,“ řekla Blesk.cz k průtahům v celé věci Bradáčová.

David Rath komentuje ve Studiu Blesk rozhodnutí soudu o nezákonnosti použití odposlechů: 

Video  Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Loni v prosinci Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek nad Davidem Rathem kvůli nezákonným policejním odposlechům v celé kauze. Bývalý politik měl jít na osm a půl roku do vězení a měl mu propadnout majetek v hodnotě více než 22 milionů korun. Rozhodnutí vrchního soudu kritizoval jak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, tak i vrchní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán podal stížnost pro porušení zákona.

Rathovi právníci hodlají podat námitku proti ústeckému státnímu zastupitelství, které vede Lenka Bradáčová. Rathovi právníci hodlají podat námitku proti ústeckému státnímu zastupitelství, které vede Lenka Bradáčová. | ČTK

David Rath je souzen kvůli rozsáhlé korupci při zakázkách například na rekonstrukci zámku Buštěhrad nebo při modernizaci Kladenské nemocnice. Spolu s ním usedli na lavici obžalovaných v odděleném procesu bývalá šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (dnes Kottová) nebo bývalý poslanec Petr Kott. 

..krakonos500 ( 16. května 2017 12:40 )

Protože odoslechy byly nezákonné, tak v té krabici žádné miliony se nenašly. Jděte do (_!_) i s tou naší prohnilou justicí.

sores ( 16. května 2017 12:23 )

To že korupčník Ráth sedět nepůjde se vědělo na 100% od samého začátku! Pak si má člověk vážit soudnictví a politiků,špína je to!!! Nakonec proč by nevyužili mlčení občanů kteří si zanadávají jen doma u telky místo aby konaly jako v jiných státech kde se lidi nebojí!

masavasa ( 16. května 2017 12:10 )

TOP 09 není žádným tutínken ale samým kariéristickým přeběhlíkem od KDU-ČSL + ODS + Zelených. Hlavním loutkovodičem, ďáblem hovořící o morálce a vodníkem topící bezmocné dušičky je Kalous ušatý. Není zarážející, že tolik lidí nemá rádo onoho ušáka ale stále sedí v PS či vládě? Čím to asi bude? Na vše sbírá kompromitující materiály, vyhrožuje, drží v šachu a to s podporou médii Karela Schwarzenberga a havloida Bakaly. Kalous se sám usvědčil se stykem s novináři - 2x video: 1. Kalousek: "Praha je malá, vždycky se v té redakci najde někdo, kdo mi to řekne." (video stipáž: 1:45) https://www.youtube.com/watch?v=zzD4m60cf1c 2. Kalousek: "….jasně ty, vždyť mi to novináři volali a ne jeden. Oni nejsou takové skety jako ty. Ty sis myslel, že tě jako zdroj neprásknou, co?" (video stopáž.54) https://www.youtube.com/watch?v=pg2YezT0QnA Kalous ušatý je hlavní zkáza Českého, Moravského i Slezského národa. Sobotka s ČSSD jsou mrtví a Kalouse se drží, aby po volbách nezmizeli v prachu dějin.

Milann ( 16. května 2017 11:55 )

Němkyně zalez a jdi krást rohlíky.Nebo jsi kradla že jsi měla hlad zkrátka 150000 měsíčně ti nestačilo.

prochaskanamoste ( 16. května 2017 11:23 )

Tetka z Moravy,prodavačka rodokapsů,se věčně zamotává do hadrů,jak bourec morušový a myslí si,že už je dáma! Jj,to bychom museli být blbí,ODS je nevolitelná strana,stejně jako ta narychlo uplichtěná Kalouse Ušatého. Lidovci jsou vykutálení,ti jsou jak prostitutka-jdou s každým,kde jim z toho něco kápne. Právě ODS umožnila ty miliardové přesuny směrem ke svatoušků - navždy by ji měl národ za tohle odepsat!Dřeme a odvádíme daně, pro sebe a naše děti, a ne pro lenochy s pupky,kteří se mají dobře z kostela.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa