Sovičku, asi týden starou, našel u paty stromu při venčení pes. Mládě bylo skryté pod listy ostružin. „Člověk by si ho pouhým okem nevšiml a to je právě účel. Rodiče kalousů o mláďatech mimo hnízdo vědí a starají se o ně,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Kalousi totiž občas při stavbě neodhadnou velikost hnízda. To pak poněkud poddimenzují. „Postupně líhnoucí mláďata se tam pak ani nevejdou, a tak různě posedávají kolem hnízda na okolních větvích. Proto také dost často splachtí ze stromu na zem, kde je rodiče bez problémů najdou a dokrmí,“ vysvětlil Makoň s tím, že problém nastává ve chvíli, kdy je v okolí hnízda rušno.

Mláděti pak hrozí, že jej najde predátor. „Ať už pes, anebo člověk. Proto jsem také v tomto případě raději umístil na smrk pod původní hnízdo v koruně borovice ještě jedno hnízdo, které jsem vytvořil z větví, a kalouse rodičům do něj posadil,“ řekl Makoň.

Důrazně pak záchranáři varují před odnášením mláďat z lokality, kde žijí. „Nedávno jsme ve stanici řešili mláďata puštíka, ještě jednoho kalouse, zbytečně donesené mládě drozda kvíčaly, sýkory koňadry, dvě mláďata kosa a jednoho zajíčka. V drtivé většině byla donesena zcela zbytečně, pracně jsme je jeli vrátit na lokalitu jejich rodičům,“ zakončil Makoň s tím, že než »zachránci« zvíře seberou, měli by z místa kontaktovat příslušnou záchrannou stanici. „Pomocí fotografie zvířete v MMS zprávě se dá totiž spousta věcí zdárně vyřešit telefonicky přímo na místě,“ dodal Makoň.

Fotogalerie
6 fotografií