Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka „zařízl“ nástupkyni Babiše. Šéf ANO zuří, Schillerová je v šoku

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. května 2017
10:55

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl Alenu Schillerovou jako nástupkyni Andreje Babiše na ministerstvu financí. Uvedl to po pondělním jednání ve Strakově akademii bez toho, aby si se Schillerovou, která osobně dorazila, vůbec promluvil. Sobotka jí vytrkl angažovanost ve vyšetřování Babišových transakcí, coby náměstkyni je jí totiž oficiálně podřízena finanční správa. Premiér odmítl i možnost, že by se resortu chopil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se zřejmě stane novým vicepremiérem. Schillerová řekla, že je v šoku, naštvaný Babiš ji má dál za nejlepší možnost.

Premiér Sobotka podle očekávání odmítl jako novou ministryni financí Alenu Schillerovou. Má pro to prý tři hlavní důvody - spojení s finanční správou, s tím související vztah s Andrejem Babišem a represivní přístup ke správě a výběru daní.

Sobotka také vyzval hnutí ANO k urychlenému předložení nového jména. Průběh jednání glosoval na Twitteru místopředseda KDU-ČSL Jurečka:

Podívejte se, jak Sobotka Schillerovou „smetl“:

Video  Premiér Sobotka (ČSSD) odmítl náhradnici za Babiše. Schillerová je podle něj příliš úzce spjatá s Babišem a laxně postupovala při prošetřování údajných daňových úniků šéfa ANO  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

V úvahu na místo po Andreji Babišovi navíc nepřichází ani ministr životního prostředí Richard Brabec. Toho Sobotka do čela úřadu nechce, protože byl v minulosti ředitelem Lovochemie, Babišovy chemičky. Brabce ale Sobotka odsouhlasil na post nového vicepremiéra.

Odmítnutí chápe opozice. Šéf ODS Petr Fiala ale upozorňuje, že „vládní agónie bude pokračovat“.

Babiš zuří, Schillerová nechápe

„Nechápu, proč odmítá našeho kandidáta, když koalice platí,“ reagoval na Sobotkovo rozhodnutí šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš. Podle jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka se zástupci hnutí snažili hodinu přesvědčit premiéra, aby Schillerovou akceptoval, ten prý ale dokola opakovat své tři výtky.

„Paní náměstkyně je nejlepší kandidát. Je absolutně nezávislá, protože je pod státní službou. Ta obvinění ze strany ČSSD jsou skandální. Není pravda, že mám na paní náměstkyni nějakou vazbu. Známe se asi rok a půl,“ dodal Babiš s tím, že má pocit, že premiér nechce krizi vyřešit.

Podívejte se na komentář Andreje Babiše:

„Jsem docela v šoku, když jsem si přečetla dnešní vyjádření pana premiéra. On se mnou vůbec nemluvil, nedal mi šanci, abych se k čemukoliv vyjádřila,“ nechápala po jednání Schillerová, která vede na ministerstvu sekci daní a cel.

Jsem úplně obyčejná ženská, všechno jsem si vždycky odpracovala. V mém životě není nic, za co bych se měla stydět. Nemám politické ambice, přijala jsem nominací hnutí ANO proto, že mi bylo jasné, že v mé osobě bude okamžitě možné naskočit do všech úkolů, které je nutné udělat,“ dodala Schillerová a připomněla, že do května je třeba předložit první variantu státního rozpočtu.

A tady je i komentář Aleny Schillerové:

Video  Alena Schillerová se nestane ministryní financí, premiér Sobotka ji odmítl  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

ČSSD se výtkami dopředu netajila

„Bylo by to pokračování stejného systému, pouze jinými prostředky,“ shrnul výtky vůči současné náměstkyni na ministerstvu financí před jednáním Miloslav Ludvík (ČSSD), ministr zdravotnictví. Dodal, že má pocit, že je pro stranu Schillerová nepřijatelná. Ludvík ale chápe, že je třeba vše posuzovat vzhledem ke koaliční smlouvě.

„Bude to muset probrat koaliční rada. Nějakým způsobem funguje koaliční smlouva, nějakým ale také představy pana premiéra,“ doplnil předseda pražské ČSSD.

To lidovci podle slov ministra kultury Daniela Hermana se Schillerovou problém neměli. Byť to místopředseda strany Marian Jurečka (KDU-ČSL) oficiálně říct nechtěl.

Podívejte se na výhrady ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka:

zednik ( 15. května 2017 20:32 )

Jasně že se potřebuje dostat k ušetřeným milardám. Konečně to někdo, tedy Babiš, dokázal a hned se na to vlčáci vrhají. A navíc s Kalouskem v patách. Schillerová nevyhovuje a nebyhovovat bude každý další. kromě kalouska.

jrotka ( 15. května 2017 18:53 )

Jak může bývalý ministr financí Pan Sobotka kritizovat někoho tak zkušeného,když sám nastupoval jako ministr financi,tak byl úplně bez zkušeností a co dokázal zkazit za svého panování na tomto ministerstvu,by si měli připomínat všichni ti,kteří s jeho rozhodnutími souhlasí.(viz Pan Kalousek a jiní).

Pink ( 15. května 2017 17:54 )

Dosaďte tam Kalouska a budeme do půl roku nejchudší stát na světě.

mirkazam ( 15. května 2017 17:50 )

flech2z.....

noacojezase ( 15. května 2017 17:29 )

Jak vidno, exministr financí Sobotka nezná kompetence a strukturu MF a s lhářem Zaorálkem potřebují dostat do své gesce MF. Je podivné, že premiér, který nerespektuje výrok soudu, dluží sta miliony, na jeho ministerstvu zvesela zatýká policie má odvahu napadat Schillerovou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa