Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlická ledvina i oko za 200 tisíc: Obchod díky Sýrii kvete, říká překupník

Autor: ula - 
13. května 2017
13:42

Utekli z válkou zmítané Sýrie do Libanonu. Doma zatím zůstali jejich blízcí, kteří živoří, stejně jako oni. Na jejich zoufalství vydělává Abu Džafar, který prodává jejich orgány. Za to, co dělá, se nestydí. Je mu jedno, zda po zákroku, kdy je člověku odebrána ledvina, zemře. Navíc si pochvaluje, že díky válce v Sýrii obchod s lidskými orgány jen kvete. Rozhovor s Džafarem přinesl zpravodajský portál BBC.

Džafar pracoval jako vyhazovač v hospodě, jeho život se změnil ve chvíli, kdy se setkal se skupinou, která obchoduje s orgány. Svoje „hlavní stanoviště“ si vytvořil v malé kavárně na předměstí jižního Bejrútu, ve zchátralé budově pokryté plachtou. Jeho hlavním úkolem je najít zoufalé lidi, kteří se snaží dostat za prodej části svých těl peníze.

„Odtud jsem za poslední roky zařídil prodej orgánů asi 30 uprchlíků,“ pochlubil se Džafar BBC a v očích má záblesk pýchy. Ví, že to, co dělá, je nelegální, on ale tvrdí, že pomáhá lidem. Zároveň připouští, že lidi zneužívá, ale oni z toho mají prospěch. Také poukázal na to, že uprchlíci mohli zemřít už doma v Sýrii, a to, že se vzdávají orgánů, není nic ve srovnání s hrůzami, které dosud zažili. A dodává, že díky přílivu utečenců ze Sýrie obchod s orgány v Libanonu jen kvete.

I tohle je válka v Sýrii. Varujeme, záběry jsou drastické:
Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Video  Válka: Bojíte se. Utečete. Už nemáte domov. A pak spadnou bomby  - Reuters
Video se připravuje ...

Je libo ledvinu či oko?

Největší zájem je o ledviny, Džafar je podle svých slov schopen dodat i jiné orgány. Jednou dokonce našel klienta, který byl ochoten prodat svoje oko. Džafar vyfotil požadovaný orgán přes aplikaci, odeslal fotografii, klient souhlasil a své oko dostal.

Každý čtvrtý člověk v Libanonu je uprchlík ze Sýrie. Většina z nich nesmí podle libanonského práva pracovat. Nejzoufalejší jsou ti, kteří přišli do Libanonu v roce 2015, kdy se vláda rozhodla požádat OSN, aby mohla přestat uprchlíky registrovat.

Děti žebrají na ulici, prodávají žvýkačky, nebo jsou zneužívány na těžkou práci. Další se živí prostitucí. Prodej orgánů je tak jedním ze způsobů, jak rychle vydělat peníze.

Obchodník: Je mi jedno, jestli zemřou

Jakmile Džafar najde vhodného dárce, zaváže mu oči a dopraví ho na tajné místo v určený den. Lékaři pracují v pronajatých budovách, které mění na dočasný operační sál, kde dárci podstoupí základní vyšetření krve. Pak jsou operováni.

Po dokončení zákroku je Džafar vrátí zpět. Stará se o ně, dokud jim nezmizí stehy. „Pak už mi je jedno, co se s nimi stane. Je mi jedno, jestli zemřou, já dostal to, co jsem chtěl, a není můj problém, co se stane poté, co klient dostane zaplaceno,“ říká klidně Džafar.

Dojemné setkání syrských bratrů, kteří přišli ve válce o rodinu:
Video  Dojemné setkání bratrů, kteří přišli o sourozence  - Reuters
Video se připravuje ...

200 tisíc korun za ledvinu

K Džafarovi přichází 17letý uprchlík, který odešel ze Sýrie poté, co zemřel jeho otec i bratři. Doma zůstala jeho matka a pět sester. Mladík byl v Libanonu tři roky, bez práce, veškeré svoje úspory utratil za dluhy.

Rozhodl se tedy prodat svoji ledvinu za 8 tisíc dolarů, zhruba za 200 tisíc korun. Dva dny po operaci má chlapec bolesti. Sice dostával léky, ale jeho obličej se křiví bolestí a obvazem mu prosakuje krev.

Výši provize z obchodu Džafar neprozradil. Jisté je, že se ho všichni bojí. Při rozhovoru měl mezi nohama připravenou pistoli. Co se děje s orgány dál, netuší, ale podle něj jsou vyváženy za hranice. Nezapomíná podotknout, že on skutečně lidem pomáhá. Za peníze za orgány podle něj mohou v Libanonu začít žít lepší život, případně pomoci své rodině. Libanonské zákony totiž uprchlíkům nijak nepomáhají.

Uprchlická krize obrazem: