Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman přiletěl do Číny kvůli Hedvábné stezce. Sám překonal obtíže na schodech

Autor: ČTK, val - 
12. května 2017
20:30

Prezident Miloš Zeman v Pekingu zahájil svou šestidenní návštěvu Číny. V pátek se sešel se se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, kterému řekl, že přijel podpořit projekt novodobé Hedvábné stezky. Zeman by rád, aby jedna z jejích větví vedla přes Česko. A Si Ťin-pching podle čínské televize CGTN českému prezidentovi řekl, že chce, aby se nynější strategické partnerství mezi Čínou a Českem posunulo na vyšší úroveň, rovněž očekává aktivní českou účast na Hedvábné stezce.

„Smyslem našeho i dalších setkání je pomoci tento projekt realizovat. Z tohoto důvodu jsme s sebou přivezli 38 naprosto konkrétních projektů, protože nemám rád politické fráze,“ prohlásil Zeman. „Z těchto 38 projektů bude 22 podepsáno dnes nebo zítra a zbývajících 16 na česko-čínském investičním fóru v červenci tohoto roku,“ dodal.

Návštěva Číny pro Zemana začala na schodech z letadla, které mu kvůli nemocným nohám daly zabrat. Ukázalo to video čínské televize, které na Facebooku zveřejnil novinář Erik Best.

Prezidenta Miloše Zemana při vystupování z letadla v Číně potrápily nemocné nohy:

„Pan prezident zdůraznil, že ČR má zájem být součástí Nové hedvábné stezky. Zmínil i projekt vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe,“ uvedl na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s poukazem na ambiciózní plán možného propojení zmíněné trojice řek, jehož je Zeman velkým zastáncem.

Zeman v Číně jako jediný prezident z EU

„Pan prezident na jednání otevřel i téma protiteroristické rezoluce Rady bezpečnosti OSN. O rezoluci bude jednat také s ruským prezidentem (Vladimirem Putinem),“ doplnil Ovčáček. Čínský prezident podle něj ocenil, že Zeman je jediným zástupcem Evropské unie na summitu k Nové hedvábné stezce na tak vysoké úrovni. Zeman bude na setkání jediným prezidentem země EU, několik států vyslalo své premiéry.

Si Ťin-pching podle čínské televize prohlásil, že jeho země je připravena prohloubit strategické vztahy s Českem. Vyzval k posílení spolupráce především v oblastech jaderné energetiky, finančnictví, vysokorychlostní železnice, moderních technologií, zdravotnictví, vzdělávání, turistiky a kulturní výměny. Podle čínského prezidenta je třeba klást důraz i na intezivnější výměnné programy pro mládež nebo na užší spolupráci v zimních sportech.

Čínsko-českou spolupráci na projektu Hedvábné stezky označil Si Ťin-pching podle CGTN za pozitivní příklad pro ostatní evropské státy, neboť je to první takový bilaterální plán, který Peking podepsal s evropskou zemí. Proto také očekává, že Praha bude pokračovat v aktivní účasti na rozvoji tohoto projektu.

Čínská pálenka Zemanovi nechutnala

Zeman při setkání věnoval Si Ťin-pchingovi český překlad knihy čínského prezidenta, k níž český prezident napsal předmluvu. Svému protějšku také řekl, že pilně zalévá strom, který loni symbolicky zasadili v Lánech při návštěvě Si Ťin-pchinga v ČR, sedí v jeho křesle a kouří jeho cigarety. Nepije prý ale čínskou pálenku mao-tchaj, protože mu nechutná.

Po jednání národních delegací se oba prezidenti zúčastnili podpisu tří dohod o spolupráci v ekonomické či zdravotní oblasti.

Český prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem Český prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem | ČTK

V delegaci, která Zemana do Číny doprovází, jsou například ministři průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO). Ministerstva vnitra, zahraničí nebo zdravotnictví zastupují podle seznamu náměstci. V delegaci je i guvernér České národní banky Jiří Rusnok, Zemanův šéfporadce Martin Nejedlý a nejbohatší Čech Petr Kellner. Podnikatel, který téměř nekomunikuje s novináři a nenechává se fotografovat, si během přítomnosti novinářů na zahájení jednání v Pekingu snažil zakrývat obličej.

Čína bývá kritizována za nedodržování lidských práv. Posilování kontaktů mezi komunistickým režimem a Českou republikou se nelíbí některým neziskovým organizacím i politikům. Protesty se například v Česku konaly při loňské návštěvě čínského prezidenta v Praze. Došlo i k menším střetům příznivců a odpůrců návštěvy. Kontroverzi vyvolalo i loňské vstřícné prohlášení českých ústavních činitelů, které následovalo po čínské kritice návštěvy tibetského duchovního dalajlamy v České republice a poté, co se s ním sešli někteří čeští politici.

Zleva Vratislav Mynář, Miloš Zeman, Karla Šlechtová a Dan Ťok na jednání v Číně Zleva Vratislav Mynář, Miloš Zeman, Karla Šlechtová a Dan Ťok na jednání v Číně | ČTK

Zeman je výrazným příznivcem rozšíření obchodu s Čínou. Poukazuje na to, že s Čínou uzavírá obchod řada zemí Evropské unie. Při návštěvě Si Ťin-pchinga v ČR byly oznámeny čínské investice do roku 2020 ve výši 294 miliard korun. Podle některých analytiků má ale řada projektů zpoždění. Upozorňují také, že pro českou ekonomiku jsou důležitější vztahy s jinými zeměmi, především z Evropy.

panda82 ( 13. května 2017 15:50 )

Po hedvábné stezce 160 vagónů do Anglie, 60 vagonů do Španělska,atd. chce to sledovat i cizí stanice, nejen Plesk, ten neinformuje , na to nemá fundované reportéry .

panda82 ( 13. května 2017 15:44 )

Křivé obvinění nic neříká, je to trestný čin, už jak Sobotka sám nepodložený blábol,

mirkli ( 12. května 2017 21:52 )

Autor: ČTK, val, xiioma- vážení moc bych si přál vidět Vás, v jeho věku, jaká bude Vaše fyzická zdatnost, a to jak Vám to bude myslet to, už ani raději ne. Jste chudáci.

11karel11 ( 12. května 2017 21:52 )

Jsi nenávistná kráva.

xiioma ( 12. května 2017 21:00 )

Kéž by se Zeman již nikdy nevrátil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa