Pro Žilkovou je to dodnes téma, o kterém si nedokáže povídat jen tak. A ani navštěvování hřbitova pro ni není úplně jednoduchá věc. „Už jsem tam byla. Ale chodím tam víc za svým tatínkem, který zemřel ve stejný rok, krátce před Melicharovým narozením. S oběma si vlastně povídám každý den, jsou pořád se mnou,“ prozradila Blesku Žilková, která už v dubnu 2007, když se s otcem loučila na suchdolském hřbitově, zůstala jen v kapli, a nešla se zbytkem rodiny k hrobu. Tušila, že zanedlouho se bude znova otevírat.

Video
Video se připravuje ...

Syn Žilkové Melichar (†198 dní) by měl 10 let: Toužila jsem ho naučit dýchat... Petr Macek, Jan Jedlička

Jejímu očekávanému dítěti totiž v sedmém měsíci těhotenství našli závažnou vadu. Melichar se narodil s brániční kýlou, po narození nedýchal a lékaři ho ihned operovali. Dostal implantát, díky kterému se mu měly začít rozvíjet plíce, což se však nestalo. „Vzpomínám, jak jsem denně jezdila do Podolí, trávila x hodin u jeho lůžka, a hrozně jsem chtěla napsat knížku, jak jsem svého syna naučila dýchat. Nepovedlo se to…,“ konstatuje smutná herečka.

Tehdy prokázal ohromnou vnitřní sílu její, tehdy ještě partner Martin Stropnický. „Vychovala jsem pět dětí, ale vyprovodit dítě ke smrti? To jsem věděla, že na to nemám. V tu chvíli nastoupil můj muž, který u něj byl celý týden. Byl tam, když nastala smrt,“ prozradila loni v pořadu 13. komnata.

Jako terapie Žilkové nejvíce paradoxně pomohlo to, že v den synovy smrti hrála premiéru divadelní hry Adina podle životního osudu prvorepublikové legendy Adiny Mandlové. Ve hře je totiž scéna, kdy Mandlová porodí mrtvou dceru. „Musím říct, že to místo, kde ona potká v roce 1968 svého milence Vladimíra Šmerala a vyčte mu, že za ní nepřišel do porodnice, že mi to pomohlo. Říkala jsem si, že nejsem první herečka, které se něco takového stalo,“ dodává Žilková.

Prožila to i s Cyrilem

S brániční kýlou se narodil i nejstarší syn Žilkové Cyril Navrátil. Jeho úspěšná operace byla prý zázrakem, který se zapsal do lékařských učebnic. „Bochdalekova či brániční kýla je u novorozenců velmi vážné onemocnění s poměrně značnou úmrtností. Většinou se projeví ihned po porodu těžkou dušností novorozence. Vzniká, když obsah dutiny břišní vyhřezne otvorem v bránici do hrudní dutiny,“ popisuje lékař Jiří Novotný. Vyvíjí se v prvních týdnech těhotenství. Břišní orgány jsou pak v hrudní dutině a utlačují vyvíjející se plíci. „Čím více byla plíce utlačována, tím horší je stav novorozence a horší vyhlídky na vyléčení,“ dodává doktor Novotný.

5 dětí

Žilková je mámou celkem 5 dětí. Vedle Melichara jsou jejími vlastními dětmi dcera Agáta Hanychová (32), provdaná Prachařová (otec Jiří Hanych), synové Cyril (29) a Vincent (20) Navrátilovi (otec Marek Navrátil), a nejmladší dcera Kordula Stropnická (10 - otec Martin Stropnický). Vedle toho vychovala v pěstounské péči dvě děti z dětského domova Honzu a Markétu.

Fotogalerie
13 fotografií