Své první zápasy hrála Sparta na vojenském cvičišti u Invalidovny, na Císařské louce, na Střeleckém ostrově, v Bubnech a od roku 1905 na Letné, avšak v jiných místech, kde je nyní Národní technické muzeum. Příprava nového hřiště a budování prvních tribun zabraly zejména kvůli probíhající první světové válce tři roky. Tribuny byly tehdy navrženy tak, aby pojaly až 30 tisíc diváků. 

Kde najdete na Spartě nejlepší místa:

Video
Video se připravuje ...

Nejlepší místa na Spartě? Fotbal z nich vypadá jako šachy. FAČR

Postupem času však přestal stadion vyhovovat některým požadavkům a došlo k jeho rekonstrukci. V roce 1934 byla rozšířena kapacita stadionu na 45 tisíc diváků, i když ještě ten rok zachvátil tehdy dřevěný stadion požár a shořela hlavní tribuna. V roce 1937 byla vybudována zcela nová, tentokrát ze železobetonu.

Vojenské přehlídky za války

Během druhé světové války v okolí stadionu pochodovaly i německé síly a na ochozech visely hákové kříže. Po druhé světové válce k tribuně přibyla další místa k stání. V té době klub zaznamenal nejvyšší návštěvy. Na zápasy se Slavií či Slovanem přišlo až 45 tisíc fanoušků, dnes se jich vejde na tribuny asi 19 tisíc.

Vysoké ochozy lemovaly hřiště ze všech stran, vnější strana tribuny směrem k Letenské pláni poté často sloužila za socialismu komunistickým funkcionářům při prvomájových průvodech či vojenských přehlídkách. Po převratu tu ale často mluvili velcí řečníci, projev tu měl i bývalý prezident Václav Havel v listopadu 1989.

Moderní požadavky

Stadion tehdy pojal necelých 36 tisíc lidí. Tolik lidí na Letnou chodilo i začátkem devadesátých let v zápasech proti Olympique Marseille či FC Barcelona v prvním ročníku Ligy mistrů.

Další modernizace byla dokončena v roce 1994, od té doby dosahuje kapacita stadionu asi 19 tisíc diváků. Všechna místa ke stání byla nahrazena sedačkami, v roce 2002 byl vybudován vyhřívaný trávník.

Kromě vzhledu stadionu se několikrát změnil i jeho název. U fotbalových fanoušků byl od roku 2003 známý jako Toyota Arena, poté byl v roce 2007 přejmenován na AXA Arena a od roku 2009 nese název Generali Arena.

Fotogalerie
12 fotografií