Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kajínek bude ve vězení ještě 10 dní? Po propuštění ho bude hlídat soud

Autor: ljš - 
12. května 2017
12:02

Na dodržování sedmileté podmínky, která má být součástí milosti prezidenta Miloše Zemana pro doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, by dohlížel Krajský soud v Plzni. Vyplývá to z trestního řádu. Prezident ve čtvrtek oznámil, že Kajínkovi udělí milost ve druhé polovině května. Nejznámější český vězeň strávil za mřížemi 23 let.

Zeman uvedl, že milost pro Kajínka již je připravena. Podepíše ji prý po návratu z Číny, ze které by měl přiletět ve čtvrtek 18. května večer. Podle Mladé fronty Dnes ale k podpisu dojde až v pondělí 22. května. Propuštěn pak musí být ještě týž den. V rýnovické věznici tak zřejmě stráví ještě 10 dní.

Prezident také řekl, že milost nebude bezvýhradná. "U pana Kajínka, abych reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení, bude jako součást té milosti sedmiletá lhůta, to znamená sedmiletá podmínka," řekl prezident v TV Barrandov. Během podmínky se Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti.

Z trestního řádu vyplývá, že pokud byl "trest nebo jeho zbytek při udělení milosti prominut jen pod stanovenými podmínkami, plnění podmínek a převýchovu odsouzeného sleduje soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni". Na to, jestli Kajínek podmínku dodržuje, by tedy dohlížel Krajský soud v Plzni, který mu v roce 1998 uložil doživotní trest.

Mluvčí soudu David Ungr věc zatím odmítl komentovat s tím, že rozhodnutí o udělení milosti ještě nebylo vydáno. V obecné rovině by ale podle něj krajský soud pouze realizoval udělení milosti a dohlížel na podmínky v ní uvedené. "Podmínky bychom neukládali my, pouze bychom kontrolovali, zda jsou plněny podmínky, jež byly stanoveny v případné milosti," řekl mluvčí.

Video  Zeman dá Kajínkovi milost. Co vše řekl o dvojnásobném vrahovi?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Plzeňský soud odsoudil Kajínka za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově.

Pravomoc provádět řízení o milostech převedl Zeman po svém nástupu do funkce na ministra spravedlnosti, rozhodnutí vyšlo i ve sbírce zákonů. To však podle ministerstva není překážkou pro to, aby o udělení milosti rozhodl prezident sám. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) považuje Zemanovo rozhodnutí za "akt milosrdenství". "Můžeme s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, ale milosrdenství je vlastně spíš dobrá věc," řekl ve čtvrtek. Prezident Pelikána o svém úmyslu informoval před několika dny.

Pravomoc odpouštět a zmírňovat tresty uložené soudem dává prezidentovi ústava. Zeman dříve několikrát řekl, že milosti udělovat nebude s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Milostí dal prezident zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu.

Video  Osvobozený Jiří Kajínek? Nikdy se nevzdám! Co řekl o filmu a vztahu s advokátkou?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Informace o udělení milosti nejznámějšímu českému vězni přišla den poté, co ho první dáma Ivana Zemanová navštívila ve věznici Rýnovice. Prezident ji potvrdil ve čtvrtek večer. „Rozhodnutí o udělení milosti už je připraveno, hotovo, až se vrátím z Číny, tak ho podepíšu. V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost, už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti,“ řekl televizi Barrandov.

VIDEO: jak Jiří Kajínek reagoval, když se začalo o milosti spekulovat?

Kauza Jiří Kajínek aktuálně -> ZDE

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání