Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští europoslanci chtějí zhatit jednání o Babišovi. „Vyřešíme to sami“

Autor: bru/ČTK - 
12. května 2017
11:53

Na předsedu frakce Evropské lidové strany (EPP) v europarlamentu Manfreda Webera se obrátilo pět českých členů frakce ve snaze dosáhnout stažení bodu o situaci médií v ČR z programu plenární schůze na počátku června. ČTK to dnes řekla autorka dopisu Weberovi Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), podle které sice není možné problémy kolem střetů zájmů ministra financí Andreje Babiše bagatelizovat, Česká republika ale věc umí vyřešit sama.

Chápu kolegy z jiných zemí, že se o to zajímají. Ale na jednání europarlamentu by to mělo přijít až ve chvíli, kdy se ukáže, že si s tím nevíme rady. My to řešit umíme, máme na to páky,“ řekla v pátek Šojdrová. Debatu o stavu v ČR si umí případně představit jako součást širší diskuse, třeba o svobodě médií v celé EU.

Takhle mluvil Andrej Babiš o nahrávkách ve Studiu Blesk:
Video  Exkluzivně: Babiš podá trestní oznámení kvůli nahrávkám a odposlechům.  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Předseda české delegace v EPP Luděk Niedermayer (za TOP 09) je k plánu poněkud vstřícnější. „Nebylo to ale něco, co jsme my iniciovali,“ řekl. Europoslanci debaty o situaci v členských zemích obvykle vítají i proto, aby se o věcech mluvilo a aby se další státy různými pochybnými kroky neinspirovaly. Lidé jako maďarský premiér Viktor Orbán, šéf polské vládnoucí konzervativní pravicové strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kacziński či Andrej Babiš Evropu podle Niedermayera posouvají „k jiným hodnotám a pravidlům“.

Myslím, že z tohoto hlediska – i když český pohled na debatu je složitější – je dobré vzít v úvahu, jak se na to dívají ostatní,“ řekl. Připomněl, že v tématu svobody tisku nejde jen o Babiše, zmínil také přístup televize Prima k uprchlické krizi či trvající silné útoky na Českou televizi. Do debaty o ČR se však podle něj promítnou i otázky zneužívání evropských dotací. „Někteří kolegové z dárcovských zemí mají pocit, že pan Babiš ovlivňuje dotační systém,“ poznamenal europoslanec.

Premiér Bohuslav Sobotka komentuje odposlechy Andreje Babiše

Vedení politických frakcí v europarlamentu ve čtvrtek odsouhlasilo návrh programu bruselské „miniplenárky“ 31. května a 1. června. Na dopoledne ve čtvrtek 1. června je nyní naplánován bod s názvem „Prohlášení komise – riziko politického zneužití médií v České republice“. Věcí se ještě před plénem schůze bude zabývat 18. května také příslušný výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

panda82 ( 12. května 2017 17:04 )

No bodejť nemají pádné důvody, ale samé chiméry Sobotky co mu nakukal Kalousek,, a to je najednou strachu, kdyby vyšlo najevo jak se tady jedná s úspěšnými lidmi, čeho se bojíte srabi, že by musel Sobotka odejít a ne Babiš, že pošpinil Česko kariérista Sobotka No a za křivé obvinění, je snad trest, újma na zdraví taky,

budybad ( 12. května 2017 14:05 )

O to aby se to projednávalo na jiné půdě šlo i Kalousovi a Sobotkovi.Doma už to nemělo cenu,lidi fandili Babišovi. CHtělo to někoho cizího kdo situaci u nás nezná, hurá do Evropy.Že to vyvolal Sobotka po více jak 3 letech společného vládnutí, protože už se nemohl dočkat voleb ,tak spolu s Kalousem uspořádali hon na čarodějnice.

havran2 ( 12. května 2017 12:43 )

Chtějí to zhatit, čeští europoslanci boubelatí ! ! !

lambrika ( 12. května 2017 12:40 )

My nevíme kdo to nahrál , jak to nahrál , ale proč to nevynést až do europarlamentu , . Tam už se řešily větší nesmysli. Ať evroposlanci zjistí a uveřejní na základě čeho a jaké frakce projednávali křivost okurek

snehulak ( 12. května 2017 12:05 )

Nojo, ale EUROposlanci tomu paní Šojdrová nerozumějí a tak by to asi vyřešili a rozhodli líp, než vy čeští, kteří chápete, že to je jen bouře ve sklenici pomluv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa