Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horáček vytkl Zemanovi Kajínka: „Chce nás chránit před vrahy a jednoho pustí“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. května 2017
13:07

Jak vidí prezidentští kandidáti milost, kterou Miloš Zeman plánuje udělit ostře sledovanému vězni Jiřímu Kajínkovi? A co si oni sami myslí o udělování milostí? Jiří Drahoš, Michal Horáček, Marek Hilšer či bývalý prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg pro Blesk.cz reagují na aktuální záměr hlavy státu. Zeman má Kajínka omilostnit po návratu z Číny. 

„Není to správné proto, že učinil slib, když přejímal úřad. Ten slib byl jednoznačný. Řekl, že se vzdává práva na amnestie a milosti. Později to korigoval tím, že řekl: Jen ve výjimečných případech. Sám z těchto případů vyloučil násilné trestné činy. Ještě nikdy se v naší historii nestalo, že by byl omilostněn doživotně odsouzený vrah,“ komentuje Zemanovo počínání prezidentský kandidát a textař Michal Horáček.

Samotnou milost pro Kajínka označuje za Zemanův mediální šplouchanec. „Pan prezident říká, že tady chce chránit nás všechny před různými vrahy, a pak jednoho vypustí z vězení,“ podotýká.

Hilšer: Zeman ohrožuje bezpečí lidí

Zostra se do Zemana pustil i další z kandidátů Marek Hilšer. „Omilostnění pana Kajínka je nebezpečné rozhodnutí prezidenta Zemana a porušení slibu, který dal kdysi občanům, když tvrdil, že bude udělovat milost jen vážně nemocným lidem. Dnes propouští recidivistu a vícenásobného vraha, jehož vinu potvrdilo mnoho soudů a u kterého nelze s jistotou předpovídat, zda bude, či nebude opět páchat trestnou činnost,“ stěžuje si.

„Nejenže nám prezident lhal, ale především vážně ohrožuje bezpečnost běžných občanů této země. Rád bych věděl, jak se podívá do očí lidem, které může jeho rozhodnutí v budoucnosti vážně poškodit,“ dodává lékař Hilšer.

Podle Horáčka přitom Zeman odvádí pozornost od toho, co je pro nás skutečně důležité – a to je především krize vlády, ve které se Zeman zdráhá odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO) a celou věc žene k Ústavnímu soudu, kde na něj však může premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podat kompetenční žalobu.

Horáček vytýká Zemanovi i to, že Babiše neodvolal

Horáček vidí ještě širší rozměr celé situace. „Myslím si, že je to taková kouřová clona. V situaci, kdy jsou demonstrace, prezident podléhá panice a označuje lidi, kteří jdou vyjádřit svůj občanský názor někam na náměstí, jako patologickou sedlinu společnosti. Ta situace je samozřejmě vzrušená, nepříjemná, zejména pro lidi, kteří by si přáli, abychom všichni, a prezident na prvním místě, ctili ústavu,“ míní.

Narážel přitom na Zemanovo vyjádření ze závěru jeho návštěvy Libereckého kraje, kdy demonstranty označil za onu sedlinu a také za „kraválisty“. Horáček Zemanovo současné počínání kritizuje: „Rozkolísává politické prostředí a vyvolává to vášně. Nepatřičně, zbytečně. Pan prezident by měl zohlednit ústavu a skutečně pana Babiše odvolat. Ne proto, že bych byl fanouškem pana premiéra, to rozhodně nejsem. Ale v každém případě ústava hovoří jasně a je to základní zákon, matka všech našich zákonů,“ dodává Horáček.

Upozorňuje, že prezident přísahal na to, že bude ústavu respektovat. Navíc je před politiky ještě mnoho zákonů, na kterých se léta pracovalo a je třeba je schválit. „Jsou to opravdu vážné problémy, které se dotýkají každého z nás,“ dodává Horáček.

VIDEO: Co také pronesl Zeman v minulosti o Kajínkovi?

Video  Zeman dá Kajínkovi milost. Co vše řekl o dvojnásobném vrahovi?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Drahoš: Kajínek táhne pozornost kvůli útěku

Ale zpět ke kauze Kajínek. Další z prezidentských kandidátů Jiří Drahoš míní, že klíčové je to, že byl Jiří Kajínek odsouzen a jeho případ byl přezkoumáván.

„Pan Kajínek byl pravomocně odsouzen, jeho případ byl několikrát přezkoumáván. Já samozřejmě registruji z tisku, že tam mohou být určité pochyby, ale takových případů je zcela jistě spousta,“ řekl Blesk.cz bývalý šéf Akademie věd.

„Teoreticky můžeme v každém rozsudku shledat to, že ten dotyčný, který je obviněn třeba z vražd atd., může být teoreticky nevinný. Nevím, jestli prezident je ten člověk, který má tyto věci řešit,“ podotýká Drahoš.

Proč je podle něj tomuto případu věnována taková pozornost? „Protože pan Kajínek kdysi velmi dobrodružně a efektně utekl z Mírova. Kdyby tak neučinil, tak si myslím, že o jeho případ se dnes prakticky nikdo zajímat nebude, to je můj názor,“ pokračuje kandidát na prezidenta. „Beru to tak, že je to určitý mediální tah ze strany pana prezidenta,“ dodává.

VIDEO: FTV Prima odvysílala reportáž o Kajínkově dopisu z vězení, když mu dal Zeman naději

Blesk.cz oslovil i Zemanova rivala z poslední prezidentské volby. „Přiznávám, že se v tom příliš málo vyznám. Je to otázka mimo politických sporů, které mám s prezidentem Zemanem. Znám zapřísáhlé stoupence Kajínka, kteří říkají, že je nevinný, jiní, že je dvojnásobný vrah. Vím o tom příliš málo,“ uvedl však Karel Schwarzenberg.

„Příští leden jsou volby a Kajínek má spoustu stoupenců. Před volbami padají nejlepší předsevzetí,“ podotýká čestný předseda TOP 09.

Upozorňuje přitom, že není odpůrcem milostí, naopak. „Svého času jsem ještě jako kancléř případy, které se tenkrát předkládaly Václavu Havlovi, musel sám číst. Takže trochu o tom něco vím. Já jsem pro, poněvadž vždy se stávají případy v justiční mašinerii, kdy jinak než milostí se nemůžete lidsky zachovat. Jsem pro to, aby toto právo bylo zachováno. Stoprocentně. Musí to být ale pečlivě přezkoumáno,“ říká kníže.

Podle něj má jít o případy těžkých onemocnění a dalších lidských tragédií, které se odehrávají a vymykají se běžnému právnímu pohledu. „Samozřejmě se milosti mají šetrně udělovat a opravdu jenom, když je to správné a nutné. Ale na to jsou instance, aby to přezkoumaly,“ dodává Schwarzenberg.

VIDEO: Miloš Zeman mluvil s Bleskem o Kajínkovi již v červnu 2013

Video  Co si Miloš Zeman myslí o případu Kajínek?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Obecný pohled na udělování milostí sdělil i Michal Horáček. „Je to starý, tradiční instrument, který má svůj smysl tam, kde musí soudce zohlednit literu zákona, ale jsou tu okolnosti, které se zkrátka do zákona někdy nevejdou. Z lidského hlediska je možné k tomu tak přihlížet, ale rozhodně by to mělo být pouze v situacích, když někdo je smrtelně nemocný, chce se vidět s rodinou, ještě má kam jít,“ uvedl pro Blesk.cz.

Tento institut dle něj smysl má, ale je ho třeba rozumně a moudře využívat vzhledem k lidským okolnostem.

„Považuji prezidentskou milost za opravdu výjimečný akt. Pokud jde o mě, uplatňoval bych ho pouze v případech vážných zdravotních a nebo sociálních důvodů. Ale skutečně vážných. Neznám situaci pana Kajínka, nevím, jestli splňuje některou z těch podmínek, ale v jiném případě bych o udělení milosti skutečně neuvažoval,“ zareagoval i Jiří Drahoš.

Že by se milosti neměly udělovat v rámci předvolebních kampaní, pak dodává Marek Hilšer. „Milost by měl prezident udělovat odsouzeným, kteří trpí vážnými zdravotními problémy, a nebo v situacích, pro které právo nemá řešení. Udělení milosti nesmí být nástrojem volební kampaně,“ vzkázal Blesk.cz.

Kauza Jiří Kajínek aktuálně -> ZDE

Doporučujeme
1917 ( 14. května 2017 18:31 )

Horáček chce něco kázat o čestnosti a morálce. Vekslák a černý sázkař, kerý celý život porušoval zákony a jako pijavice díky spolupráci jako agent s Stb, krycí jméno Tipař, se vyhnul trestnímu stíhání. A tento ničema, který vítá islamisty a je ochoten touto bandou zaplavit naši zem, bude něco kázat o morálce a sám neví co to slovo vlastně znamená!

tlamovka ( 14. května 2017 06:18 )

To je u nás normální,že čím větší debil,tím má víc keců ke svému protivníkovi! Horáček je odpudivý kritik s máslem na hlavě a odporným charakterem,o ústavě ví tolik co běžný občan ,hlavně se cpe tam,kam nepatří ani omylem! Ať si mentoruje doma tu svojí křepelku a lidi nechá v klidu žít! Doufám,že jich moc nebude co mu dají hlas! A Drahoš??? Stáří se hlásí,mozek začne ochabovat,tak poslední záchrana je politika jako vždycky že???Že by zrovna on,apoliticky laděný člověk byl naší spásou??? Absolutně vyloučené,je to jen jeho zajištění na stáří!

Gemmy ( 13. května 2017 11:15 )

Horáčku,vás neměl rád ni pan Hapka, věděl proč!!!! Je normální, že lidé kteří by měli být zticha někde v base, tak se prezentují jako spasitelé a vynáší soudy nad poctivci a dělají z nich grázly. co jste dokázalVy? Odhudit manželku kvůli mladý holce, podvodně nahrabat konto, a teď by jste chtěl být i prezidentem?Skláním se před paní Zemanovou.Pan prezident Zeman tuto milost uděluje, ne z populismu,ale chce už konečně poukázat na všechny ty lotry v naší zemi, co dusí obyčejné lidi.

Nezadat ( 13. května 2017 09:16 )

hufnagll ( 12. května 2017 22:27 )

a co tu děláš ty,ovarko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa