Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanová u Kajínka štve Pospíšila: Hrad z milosti dělá reality show

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. května 2017
14:50

S kauzou ostře sledovaného, až prominentního vězně Jiřího Kajínka má exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil své vlastní zkušenosti. Teď se zlobí na počínání prezidenta Miloše Zemana a Hradu. Zeman by podle něj měl postupovat seriózně, místo toho se snaží na kauze zviditelnit, míní současný europoslanec za TOP 09 a STAN.

Exministr Pospíšil respektuje podle svých slov právo prezidenta využít milost a poskytnout ji komukoliv. Upozorňuje, že jde o Zemanovo ústavní právo.

„Na druhou stranu bych ale v takovém případě čekal, že pan prezident bude věc velmi seriózně debatovat s trestními právníky, jeho odborníci budou studovat soudní spis, bude opravdu o této složité kauze vést debatu s odbornou veřejností. A ne, že to využívá pouze ke svému zviditelnění,“ řekl Pospíšil pro Blesk.cz k tomu, že se Zeman začal opět zajímat o kauzu Kajínek.

Kajínek sedí na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o vraždu. Zeman se však už v minulosti vyjádřil pro obnovu řízení.

Nyní vězni opět svitla naděje. Podle informací Blesku Zeman milost pro Kajínka podepíše po návratu z Číny. „Pokud se jedná o jakýkoliv posun, v okamžiku, kdy bude definitivní rozhodnutí pana prezidenta v této záležitosti, budeme obratem informovat širokou veřejnost,“ uvedl pouze hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Hrad z toho dělá reality show,“ zlobí se Pospíšil

Ovčáček na Twitteru dodal: „Jaký bude osud Jiřího Kajínka? Prezident oznámí rozhodnutí v televizi.“ Pospíšila to rozlítilo. „Jasně, ale až po reklamě, aby byli diváci ještě víc napjatí… Fakt neskutečný, hradní reality show pokračuje,“ odpověděl Ovčáčkovi.

Podle Pospíšila jsou za prezidentovými aktivitami v této věci spíše Zemanovy mediální výstřely do vzduchu než seriózní snaha se kauzou zabývat. „Mně to připadá velmi zvláštní, vůči Kajínkovi trochu cynické. Zatím z toho mám pouze pocit, že to pan prezident využívá k medializaci své osoby. Nehodnotím pana Kajínka, hodnotím přístup pana prezidenta. Když už se někomu rozhodne udělit milost, tak se má rozhodnout a říct, proč tak činí,“ pokračoval pro Blesk.cz exministr spravedlnosti.

„Ale tyto výstřely, že zváží udělení milosti, pak tam posílá svou manželku, která se fotí s panem Kajínkem jako s mediální star, mi připadají, že jen využívá tématu, zda pan Kajínek je, či není vinný, ke zviditelnění,“ uvedl Pospíšil.

VIDEO: Kajínek v dopise uvedl, že věří obnovu řízení, uvedla v dubnu FTV Prima

Prezident Zeman se během návštěvy Libereckého kraje bránil, že nejde o nic neobvyklého a prohlídka věznic součástí programu jeho ženy – první dámy Ivany Zemanové – občas bývá. „Setkala se tam i s dalšími vězni, to znamená nejenom s panem Kajínkem, uvedl Zeman v Jilemnici při setkání s občany.

O hradní reality show poté napsal Pospíšil i na Facebooku. „Prezidentská kancelář z toho dělá reality show a předvádí na sociálních sítích schůzku první dámy s odsouzeným vrahem. Nevím, jestli jsem sám, ale mně to tedy přijde přinejmenším zvláštní,“ podotkl na sociální síti.

Exministr: Kajínkova kauza je hodně složitá

Europoslanec ke své kritice dodal, že Zemanovo právo nerozporuje. „Pokud si bude myslet, že pro to jsou důvody, ať to podá. Za každou cenu nebudu hájit rozsudek soudu, byť informace, které jsem měl já, ukazovaly, že důvody pro odsouzení tam jsou,“ upozorňuje Pospíšil. „Je to nefér i vůči samotnému Kajínkovi, že Zeman vypouští bubliny, že možná dá milost. Ať to posoudí odborně, věcně, seriózně a pak řekne ano, nebo ne,“ dodává.

O  kauze Kajínek přitom exministr prohlásil: „Je to velmi složitá kauza. Je tam celá řada nepřímých důkazů, na základě kterých soudy rozhodly.“ Za jeho působení to posuzovali vždy odborníci – všechny kauzy včetně té Kajínkovy si nechal vždy odborně posoudit od tří trestních právníků, aby zachoval objektivitu.

„Věc pana Kajínka několikrát posuzoval Nejvyšší soud, posuzovalo to několik ministrů a trestní právníci. Vždy se došlo k závěru, že rozsudek je v pořádku. Je to rozsudek soudu, není to dokonalá božská spravedlnost, ale k tomu, abych ho zpochybňoval, nechci jen znát nějaké filmové zpracování toho příběhu, ale musel bych mít nějaké důkazy, třeba nějaké nové skutečnosti, které by nastaly. Nic takového však v poslední době nenastalo,“ řekl.

Právě filmové zpracování případu přitom Pospíšil označuje za věc, která ke kauze Kajínek přitáhla další pozornost. 

VIDEO: Zeman o případu Kajínek mluvil s Bleskem už v červnu 2013

Video  Co si Miloš Zeman myslí o případu Kájínek?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Případ Kajínka je podle Pospíšila zajímavý i v tom, že z tvrdě hlídaných věznic, jako jsou Mírov či Bory, se nikomu útěk nepodařil.

„Panu Kajínkovi se podařilo utéct z jedné z nejvíce střežených vesnic. Za posledních 10 let se víceméně nikomu z českých věznic – z těch, kde jsou lidé se zvýšenou ostrahou – nikomu útěk nepodařil. Za ministra Pavla Němce v roce 2005 utekli dva vězni z plzeňské věznice, podařilo se jim vyjet tajně v autě,“ podotkl Pospíšil.

Kajínek psal Pospíšilovi: Vězni mi závidí

Kajínek přitom psal v minulosti Pospíšilovi dopis ohledně dalšího údajného plánovaného útěku z vězení. „V roce 2000 jsem utekl z Mírova, abych upozornil na mé nespravedlivé odsouzení. Neutíkal jsem do zahraničí, protože jsem byl přesvědčený, že dojde k povolení obnovy řízení a zrušení doživotního trestu. Po mém zatčení v prosinci 2000 soustavně pracuji na legálním řešení celé situace,“ citovaly z Kajínkova dopisu Novinky.cz v září 2011 poté, co byl přemístěn z Mírova do Karviné.

Tvrdil, že žádný útěk nechystal a ani nechystá. Dnes Kajínek sedí v rýnovické věznici. „Vážený pane ministře, ve všech věznicích mi někteří vězni závidí, že mám pravidelné návštěvy, že mi píše více lidí, kteří mne podporují, že si mohu každý týden nakoupit v kantýně, že jsem známější než oni,“ uvedl také Kajínek v dopise.

ferryx ( 11. května 2017 20:06 )

Prezident má právo udělit milost a Pospíšil nemá žádné právo do toho kecat.

stanislavpolacek ( 11. května 2017 18:59 )

Tak se nám zase ozvala modrá sračka z ODS.

hejhej ( 11. května 2017 17:09 )

Cokoliv prezidet udělá nebo řekne, sršni z ODS a TOP09 mají blbé pindy. Když Havel udělil amnestii vrahům a násilníkům, Pospíšil držel zobák.

oltec ( 11. května 2017 16:53 )

reality show je parlament kde dřepíte vy pospíšile za veliké peníze neděláte nic pro česko přesto že tam hnijete v lavici

aIIahakbar ( 11. května 2017 16:32 )

Ještě před Vánoci tvrdil v rozhovoru pro Blesk.cz, že by se rád jednou stal pražským primátorem. Teď udělal z politiky krok zpět. Dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk) skončil v TOP 09, díky které se stal slavným na diskusích Blesku. Angažovat se chce jako nestraník, protože prý v současných stranách není prostor pro jeho názor. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/467684/miki-proslul-tykackou-se-schwarzenbergem-mlady-aut ista-v-top-09-skoncil.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa