Procházková o svém intimním životě nikdy nemluví, naopak ji všichni litují kvůli neustálým nevěrám jejího manžela Karla Högera. Ale jak se ukazuje, tak herečka žádná světice rozhodně nebyla.

„V divadle Komedie jsme hráli veleúspěšnou hru Noela Cowarda Akt s houslemi. Měla jsem v ní krásnou komickou roli šantánové tanečnice, s sebou vodící svého mladinkého milence, s kterým se před ostatními chlubí a cicmá se s ním, kde může (tedy na jevišti). Role toho mladíčka byla skoro němá, to znamená, že kromě nějakého ano, ne neměl žádný text. Režisér se tedy rozhodl obsadit ji nehercem, ztepilým mladíkem, který občas předváděl pánské oděvy a byl synem mé přítelkyně, baletky Karlínského divadla. Byl to hoch opravdu krásný, s vlnitými vlasy až na krk, jedno ženské oko při pohledu na něj nezůstalo suché. No a tenhle Adonis se do mne zamiloval. Hráli jsme, hráli, až došlo k derniéře,“ začíná od začátku Zdenka.

„Můj milenec František (tehdy ještě milenec jen na divadle) byl chudinka tak zklamán, že společně neposedíme, že jsem se nad ním slitovala a pozvala ho do jedné vinárny ve Štěpánské ulici na přípitek. Už jsem byla unavená a za půl hodiny chtěla jít domů, načež on prohlásil, že mne doprovodí. Když jsem se s ním před domem loučila, byl tak nešťastný, že se už neuvidíme, že se mně ho zželelo a pozvala jsem ho nahoru. Chvíli jsme stáli na terase, měsíček svítil, vypili jsme další skleničku, pak jsem mu vlídně řekla, že už musí jít, on se však najednou vzmužil, svých celých sedmnáct let vložil do toho okamžiku a já neměla odvahu říct ne. Ostatně nebylo to tak špatné. Jenomže… Já jsem odmalička alergická na mlíko a on celý ve své nevinnosti voněl mlíkem! Zůstal přes noc, ráno jsem ho donutila, aby zavolal mamince, že je živ a zdráv (prý ještě nikdy nezůstal přes noc někde, aby to doma předem neohlásil), udělala mu snídani a vypravila do školy. Byla to jeho první zkušenost. Moje taky,“ netají se Procházková.

Video
Video se připravuje ...

Filmová Lída Baarová Zdenka Procházková (90): Odmítla jsem roli s Paulem Newmanem! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
23 fotografií